Objavljeno u kategoriji Region na 11.01.2018 14:22:04

Brammertz: Da nije bilo Haga, Karadžić bi danas bio ministar u Srbiji

Brammertz: Da nije bilo Haga, Karadžić bi danas bio ministar u Srbiji

Objavljeno u kategoriji Region na 11.01.2018 14:22:04

Foto Arhiv

HAAG, (Patria) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz kazao je da nije bilo tog suda, "danas bi mnogi ratni zločinci još uvijek slobodno hodali naokolo" ne isključujući u potpunosti ni mogućnost da bi Radovan Karadžić "vjerovatno bio ministar u Srbiji i zalagao se za prijem svoje zemlje u EU".

- Ali, danas on sjedi u zatvoru i to je naša zasluga. Donijeli smo više presuda nego bilo koji drugi sličan sud. U Haagu je osuđeno 90 optuženika iz svih zaraćenih strana - rekao je Brammertz, prenosi DW.

Brammertz je kazao kako ga je u julu 2008. godine nazvao šef kabineta tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i pitao da li može da dođe kod njega u Hag.

- Došao je u moju kancelariju gdje sam mu pokazao potjernice sa traženim osobama. On je odmah pokazao na Karadžićevu fotografiju i rekao: "Mislimo da smo ga identifikovali. Policija će sada izvesti operaciju. Poslije toga ćemo vas pozvati telefonom" - rekao je Brammertz.

Brammerz je dodao da je Tadić tada ostao kod njega na večeri, sve dok nije pozvao lično predsjednik Srbije i konačno potvrdio:"Imamo ga, imamo Karadžića".

Prema Brammerzovim  riječima, nakon te vijesti, raspoloženje u njegovoj kancelariji je bilo "nevjerovatno emocionalno", a pojedini državni tužioci koji su godinama gonili Karadžića nisu mogli da suzdrže suze.
 
Brammertz je priznao da su, u vrijeme kada, doduše, on još nije bio na funkciji, istražitelji znali da se Karadžić i (Ratko) Mladić neometano kreću, ali "da su pretpostavljeni razmišljali da moraju da čuvaju mir i da ne smiju da hapse narodne heroje".

Kao najneprijatnijeg optuženog on je označio Vojislava Šešelja, koji se sam branio pa je samim tim imao pristup mnogim dokumentima, a istovremeno je objavljivao knjige u kojima su se pojavljivala imena zaštićenih svjedoka.

- Posljedica je bila: masivno uticanje na svjedoke. Ima svjedoka koji su ga ranije teretili, ali nisu ponovili svoje iskaze i pred sudom. Tako se suđenje nažalost završilo oslobađanjem - rekao je Brammertz.