Objavljeno u kategoriji Region na 10.01.2018 11:08:12

Ana Brnabić tvrdi da u Srebrenici nije izvršen genocid

Ana Brnabić tvrdi da u Srebrenici nije izvršen genocid

Objavljeno u kategoriji Region na 10.01.2018 11:08:12

Foto Arhiv

BEOGRAD, (Patria) - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Brnabić je to rekla u razgovoru za Radio Ekonomist, izjavivši kako se "u Srebrenici dogodio strašan zločin" zbog kojeg se osjeća loše, pa dodala kako to ipak ne bi nazvala genocidom, prenosi Index.hr.

Podsjećamo, Haški sud je Ratka Mladića, ratnog komandanta bosanskih Srba, između ostalog osudio i za genocid u Srebrenici. Mladićeva vojska je u roku od nekoliko dana nakon pada Srebrenice u okolini grada pobila skoro devet hiljada Bošnjaka.

Predsjednica srbijanske vlade tako je zapravo poručila da ne priznaje pravosnažnu presudu Međunarodnog suda za zločine na području bivše Jugoslavije.

Brnabić je u istom intervjuu govorila i o vojno-policijskoj akciji Oluja:

- Za užasne zločine u Oluji, tokom koje je više od 250.000 ljudi protjerano iz Hrvatske, a više od 2.000 ubijeno, niko nije odgovarao.

Premijerka Srbije je na pitanje da li bi upotrijebila izraz "nezavisno Kosovo" odgovorila negativno, jer bi to "otvorilo Pandorinu kutiju".

Brnabić su, kao osobu koja se deklarira kao lezbijka, pitali i šta bi rekla ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegove stavove o LGBT populaciji.

- O tome ću razmišljati kad ga sretnem. Ne zaboravite da ima i zemalja u EU koje nemaju baš pozitivan stav prema manjinama i koje ne postupaju dobro s njima - rekla je Brnabić.