Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 09.01.2018 11:36:53

Podignuta optužnica protiv Fazlagić-Pašić, očekuje se izručenje bh. pravosuđu

Podignuta optužnica protiv Fazlagić-Pašić, očekuje se izručenje bh. pravosuđu

Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 09.01.2018 11:36:53

Lejla Fazlagić-Pašić, bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što ju je ispitao istražni sudija u Rijeci, postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su optužnicu protiv Lejle Fazlagić-Pašić zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca, krivotvorenje isprave i prevara.

Prema navodima iz optužnice, Lejla Fazlagić-Pašić tereti se da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.

Dakle, u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem pomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka. 

Uz optužnicu koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevo na potvrđivanje, Tužilaštvo KS predložilo je određivanje pritvora Lejli Fazlagić-Pašić. Napominjemo, međunarodna potjernica je i dalje na snazi.

Istovremeno, s obzirom da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio apelaciju Lejle Fazlagić-Pašić, Tužilaštvo KS očekuje da će hrvatski ministar pravosuđa uskoro donijeti odluku o njenom izručenju Bosni i Hercegovini. Za agenciju Patria ranije je iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske pojašnjeno da ministar donosi rješenje kojim dopušta ili ne dopušta izručenje.

- Rok za donošenje rješenja kojim se dopušta ili ne dopušta izručenje nije propisan - odgovor je Ministarstva iz septembra 2017. godine. 

To u prijevodu znači da ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković namjerno odlaže potpisati rješenje o izručenju kako bi Fazlagić odgovarala pred bh. pravosuđem za krivična djela koja joj se stavljaju na teret.

Podsjećamo, Fazlagić je podnijela ostavku 27. maja 2016. godine u toku disciplinskog postupka koju je protiv nje pokrenuo Ured disciplinskog tužioca zbog prijave o zloupotrebi položaja. Dužnosti sutkinje zvanično je razriješena 30. jula 2016. godine, nakon čega je pobjegla u Rijeku te je tako izbjegla hapšenje. Iz Tužilaštva KS je potvrđeno da je Fazlagić imala dojavu da je pod posebnim istražnim radnjama te je napustila BiH.

Inače, u predmetu „Pravda“ optuženo je 38 fizičkih i osam pravnih lica. Očekuje se da će suđenje trajati godinama s obzirom na broj optuženih, ali i broj svjedoka i drugih dokaza.