Objavljeno u kategoriji Biznis na 08.01.2018 12:32:50

Stočarska proizvodnja u Starom Gradu iz godine u godinu napreduje

Stočarska proizvodnja u Starom Gradu iz godine u godinu napreduje

Objavljeno u kategoriji Biznis na 08.01.2018 12:32:50

Poticaje dobilo 55 korisnika Poticaje dobilo 55 korisnika

SARAJEVO, (Patria) - Poticaj stočarskoj proizvodnji u Starom Gradu dobilo je 55 korisnika iz ove općine koji se bave ovčarstvom, govedarstvom, peradarstvom i drugim. Projekat “Razvoj stočarstva u Starom Gradu” traje pet godina, a o njegovom uspjehu najviše svjedoči sve veći broj zainteresovanih korisnika. Budžetom za 2017. godinu planirano je oko 20.000 KM za ove namjene, no kako je broj zainteresovanih korisnika bio veći od očekivanog, planirana sredstva uvećana su za još 10.000 KM. Sredstva će korisnici utrošiti na kupovinu stoke, stočne hrane, proširivanje stajskih kapaciteta...

Među korisnicima su neki koji su se i ranijih godina prijavljivali na javne pozive, a zahvaljujući dobijenim sredstvima uspjeli su uvećati svoj stočni fond, a samim tim i proizvodnju. Nekima od njih ovo je jedini izvor prihoda, a ističu da se od poljoprivrede može živjeti, iako je potrebno mnogo rada i odricanja.

U Starom Gradu se razvija plastenička proizvodnja, uzgaja povrće i stoka

Amra Fetić tvrdi da nju rad na zemlji opušta i podmlađuje, a od stočarstva i zemljoradnje izdržava cijelu porodicu.

- Sin i ja smo bili borci Armije BiH, a sad sam u penziji, a sin i unuci na birou. Počeli smo od kokoški koje smo uzgajali i prodavali jaja. Onda sam od Općine dobila plastenik i, vjerujte, tada smo shvatili da od toga svi možemo lijepo živjeti - priča Amra. Dodaje da je kasnije dobila poticaj i nabavila ovce, a danas njeno stado broji 60 ovaca. Od dobijenih sredstava ove godine namjerava kupiti kravu.

- Nama dobro ide poljoprivreda. Meni je 67 godina, ali sam se podmladila ovim poslom. Zajedno s unucima kopam, sijem, radim u plasteniku...obrađujemo zemlju i sijemo krompir, cveklu, crveni i bijeli luk. Ove godine smo uzgojili 100 kg luka - ispričala je Amra.

Zemljoradnjom se bavi i Mustafa Hota, koji je stanovnik Starog Grada sa registrovanom poljoprivrednom djelatnošću i bavi se proizvodnjom krompira, naveliko.

- Ove godine sam uzgojio oko 70 tona krompira, a sljedeće planiram oko 100 tona. Dobio sam od Vlade FBiH dvije krave, a ovim poticajem od Općine Stari Grad također ću kupiti krave. U planu mi je da držim pet krava, kupim rashladne uređaje i prodajem mliječne proizvode direktno kupcima jer od prodaje mljekarama i veliki proizvođačima nema ništa. Ja idem na edukacije, ulažem...Od rada se uvijek moglo živjeti, a tako je i sad. Nije to neki luksuz, ima i troškova i ulaganja, ali može se živjeti od ovoga - završava Hota.

Među korisnicima je veliki broj onih koji će sredstva utrošiti za kupovinu stočne hrane koja im je potrebna u ovim zimskim mjesecima. Takav je i Elvir Omeragić.

- Bavim se ovčarstvom, imam oko 120 ovaca. Sredstvima ću kupiti stočnu hranu. Živimo od ovog posla, a možemo proizvesti dovoljno i za ličnu upotrebu i za prodaju - kaže Omeragić.

Kroz projekat “Razvoj stočarstva u Starom Gradu” Općina je razvoj ove grane podržala u ukupnom iznosu preko 130.000 KM. Pomoćnik načelnika za privredu Adis Hadžović podsjetio je da pored stočarstva, Općina Stari Grad podržava i plasteničku proizvodnju.

- U prošloj godini smo dodijelili 13 plastenika našim građanima, od čega je deset dodijeljeno nezaposlenim demobilisanim borcima. Za te namjene smo izdvojili oko 40.000 KM, a za sadni materijal još 14.000 KM - kazao je Hadžović. Prema evidenciji nadležne službe, Općina Stari Grad je dosad plasteničku proizvodnu stimulisala dodjelom 150 plastenika korisnicima iz Starog Grada.

- Podržavamo i razvoj pčelarstva, a u prošloj godini je 51 pčelar iz Starog Grada dobio pčelarske rojeve i košnice - kazao je Hadžović.