Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.01.2018 11:28:22

Macron pozvao na stvaranje saveza Francuske, Kine i Evrope

Macron pozvao na stvaranje saveza Francuske, Kine i Evrope

Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.01.2018 11:28:22

Foto Arhiv

PARIZ, (Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u ponedjeljak u Xianu na veliki savez Francuske, Evrope i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.

- Naše sudbine su povezane - rekao je u govoru od sat i 15 minuta u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji, u koju je stigao rano ujutro, prenosi Hina.

- Budućnost treba Francusku, Evropu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta. Na nama je da odlučimo da budemo njegova budućnost - rekao je.

Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u ponedjeljak navečer i utorak u Pekingu predložiti da "da zamah bitki za klimu" "povećanjem preuzetih obaveza" u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi u Poljskoj krajem ove godine.

Macron smatra da Francuska i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području nakon što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimi. Najavio je tako da će 2018./2019. organizirati "francusko-kinesku godinu ekološke tranzicije".

Bez odluke Kine da ne odustane, "Pariški sporazum ne bi preživio" američku odluku, rekao je, napomenuvši ipak da je Kina i dalje najveći zagađivač atmosfere stakleničkim plinovima.

- Kina je održala riječ. Pokazali ste da su vaša svijest i vaš velik osjećaj za odgovornost stvarni. Ko bi mogao i pomisliti prije nekoliko godina da će Kina imati snagu svjetskog pokretača na tom području - rekao je.

Ta saradnja "pokazat će svijetu da su Francuzi i Kinezi sposobni učiniti da naša planeta ponovno bude velika i lijepa", dodao je, ponovivši to i na kineskom.

- Francuska se dubinski mijenja i s njome se Evropa vraća kako bi izgradila uravnoteženu saradnju s Kinom - rekao je, pozivajući da se jasno definiraju "sektori u kojima možemo sarađivati i otvoriti svoja tržišta i one u kojima to ne želimo učiniti".

Također je izrazio želju za "napretkom" projekta Novog puta svile, koji je Kina pokrenula 2013. kako bi osnažila trgovinske veze u Euroaziji.

- Želim da se Francuska i Evropa odazovu na poziv Kine - rekao je.

Napomenuo je ipak da Put svile nikada nije bio čisto kineski, nego je na moru bio prije svega portugalski, dok je na kopnu prolazio preko središnje Azije.

- Ne želim ih preobraziti u evropske puteve, ali oni su zajednički i ne mogu biti jednoznačni - istakao je francuski predsjednik.