Objavljeno u kategoriji BiH na 06.01.2018 17:37:29

Šefket ef. Kurt: Muftija koji je na Badnje veče 1942. spasio tuzlanske Srbe od ustaškog pokolja

Šefket ef. Kurt: Muftija koji je na Badnje veče 1942. spasio tuzlanske Srbe od ustaškog pokolja

Objavljeno u kategoriji BiH na 06.01.2018 17:37:29

Šefket ef. Kurt s članovima porodice Foto: Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Ustaški Tajni odbor za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli planirao je da 6. januara 1942., na Badnje veče, minira Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i pobije okupljene vjernike. Planirane su likvidacije i u Srpskoj varoši.

Za ovu informaciju je saznao tuzlanski muftija Šefket ef. Kurt koji je, sa grupom uglednih Tuzlaka, zatražio hitan prijem kod njemačkog komandanta grada, potpukovnika Wista, i od njega energično zahtijevao da onemogući zločin.

Njemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa upozorenjem da – „niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi“. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina. 

Ovaj događaj je centralno historijsko mjesto odbrane zajedničkog života u Tuzli i regiji.

Muhamed Šefket ef. Kurt rođen je u Travniku 1879.godine gdje je završio osnovnu školu i medresu a studije u Carigradu i Damasku, gdje je duže vremena bio na studijama arapskog jezika.

Službovao u Travniku i Banja Luci. Muftija Kurt u Tuzlu dolazi 1925. i na toj dužnosti ostaje do 1933.godine kada je izabran za člana Ulema medžlisa. Penzionisan je 1936.i do smrti živio u Tuzli. Muhamed Šefket – efendija umro je 21.juna 1963.godine. („Takvim“ 1983, Refik Hadžimehanović).

Koliko je uvaženi muftija Kurt bio poznat i cijenjen u narodu, bez razlike u vjeri i naciji, to je najbolje potvrdila njegova velika dženaza 23.juna 1963. kojoj su pored desetak hiljada građana prisustvovali čelnici sreske i opštinske skupštine u Tuzli, član i izlaslanik Komisije za vjerska pitanja izvršnog vijeća BiH. 

Muftija Kurt odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva prvog reda.