Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.01.2018 15:06:11

Austrijski vicekancelar Strache poziva na uvođenje policijskog sata za izbjeglice

Austrijski vicekancelar Strache poziva na uvođenje policijskog sata za izbjeglice

Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.01.2018 15:06:11

Foto Arhiv

BEČ, (Patria) - Austrijski vicekancelar i predsjednik desno populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache založio se u petak u intervjuu za javni servis ÖRF za smještanje izbjeglica u napuštene kasarne i iznio mogućnost uvođenja policijskog sata za izbjeglice.

- Mi želimo da se briga o izbjeglicama iz sektora nevladinih organizacija ponovno u potpunosti vrati pod okrilje ministarstva unutarnjih poslova. I tako je logično samo po sebi da se prazne kasarne iskoriste za smještaj izbjeglica - rekao je Strache koji obnaša funkciju vicekancelara u novoj konzervativno-desnoj vladi kancelara Sebastiana Kurza.

Strache, čija stranka se zalaže za rigorozni odnos prema izbjeglicama i maksimalna ograničenja migracija, smatra da bi kao sigurnosna mjera ubuduće mogla biti uvedena i neka vrsta policijskog sata za izbjeglice.

- Već smo u prošlosti raspravljali o tome bi li bilo ispravno da nakon određenog doba dana svi ponovno budu u kasarnama. Nama je potreban red dok traje obrada zahtjeva za azilom - rekao je Strache koji je u nekoliko navrata tokom intervjua naglasio potrebu prebacivanja brige oko izbjeglica iz privatnog u javni sektor.