Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.01.2018 09:06:52

SAD traže hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Irana

SAD traže hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Irana

Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.01.2018 09:06:52

Foto Arhiv

NEW YORK, (Patria) - Sjedinjene Američke Države su zatražile sazivanje hitne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti zbog Irana za petak.

Rusija je kritikovala zahtjev SAD-a da se pred Vijećem sigurnosti raspravlja o protestima u Iranu i mogla bi zatražiti, zajedno s drugim članicama Vijeća, proceduralno glasanje kako bi spriječila održavanje sjednice, navode diplomati.

Po pravilniku je potrebna većina od devet od petnaest članica Vijeća da bi se neka tema stavila na dnevni red. Veto nije moguće uložiti, prenosi Hina.

Američka ambasadorica Nikki Haley je početkom sedmice izjavila da će zatražiti održavanje sjednice najvišeg UN-ova tijela u znak podrške iranskim demonstrantima.

- Iranski narod traži slobodu. Svi koji vole slobodu moraju poduprijeti njihovu stvar - kazala je Haley.

Najmanje je 21 osoba poginula a stotine su uhapšene u protestima zbog privredne situacije koji su se prometnuli u protuvladine, posebno u Teheranu, gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice.

Nikki Haley je rekla da će zatražiti i sastanak UN-ova Vijeća za ljudska prava u Ženevi koje bi raspravljalo o tom nasilju.

U Moskvi je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio SAD da se "ne pokušava upletati u unutarnje stvari" Irana.

Rusija tvrdi da protesti u Iranu nisu prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti te da nisu u nadležnosti Vijeća sigurnosti.