Objavljeno u kategoriji Biznis na 26.12.2017 18:00:00

Direktor Midhat Osmanbegović: Mi smo spona između poslodavaca i nezaposlenih

Direktor Midhat Osmanbegović: Mi smo spona između poslodavaca i nezaposlenih

Objavljeno u kategoriji Biznis na 26.12.2017 18:00:00

Midhat Osmanbegović (desno na fotografiji)

SARAJEVO, (Patria) - Na evidenciji JU Služba za zapošljavanje KS krajem 2017. godine je manje od 66.000 nezaposlenih osoba, što je najmanji broj u posljednjih deset godina.

Direktor Službe Midhat Osmanbegović u razgovoru za agenciju Patria kaže da je 2017. godina bila uspješna i to u više segmenata. U tom periodu adaptirane su prostorije biroa na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo, a u planu je i uređenje prostorija Biroa Novi Grad. Skupština KS odobrila je Finansijski plan Službe za 2018. godinu kojim je predviđeno šest miliona KM za nova zapošljavanja i to 150 asistenata na Univerzitetu u Sarajevu, 100 osoba iz IT sektora koji nedostaju tržištu rada u Kantonu Sarajevo. Za program samozapošljavanja i to mladih do 35 godina bit će izdvojeno oko milion KM.

Osmanbegović ističe da je suštinski dobitak u ovoj godini vraćanje povjerenja poslodavaca u Službu, pogotovo onih velikih.

- Promijenili smo i taktiku da mi kao Služba idemo prema njima, što i jeste naš posao jer mi imamo nezaposlene u evidenciji nemaju oni. Naše je da objašnjavamo poslodavcima šta je naša uloga, šta su naše mogućnosti i šta dobijaju ako s nama sarađuju u odnosu na portale koje plaćaju, a kod nas to imaju besplatno – kaže Osmanbegović.

Osmanbegović navodi da je realizacija projekata mogla biti brža, ali da imaju i zakonski okvir i procedure koje se moraju poštovati.

- Očekujem da ćemo u 2018. godini imati brži protok i više programa koje ćemo bolje iskoristiti i da ćemo manje sredstava prenositi iz godine u godinu što je bila rak-rana ove Službe u zadnjih 15 godina.

JU Služba za zapošljavanje KS ima izuzetnu podršku Vlade KS, resornog ministarstva što se vidjelo i na prethodno održanom Sajmu zapošljavanja 31. oktobra u Domu mladih gdje je učestvovalo 40 poslodavaca.

- Tu je bilo oko 40 učesnika, ali ono što treba istaći da je bilo osam malih firmi koje su krenule kroz naš start-up program i koje su opstale. To više nije osam firmi sa osam uposlenih već osam firmi sa 18 zaposlenih. To pokazuje mogućnosti takvih programa i to je ono što daje šansu.

Osmanbegović je najavio održavanje još jednog sajma u februaru gdje će zajedno s poslodavcima postaviti jasne ciljeve i očekivanja od sajma.

- Vrlo brzo krećemo sa novim programima, Federalni zavod je za iduću godinu obezbijedio 50 miliona KM mislim da će nekih 6 do 7 miliona KM pripasti našoj Službi.

Govoreći o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Osmanbegović pojašnjava da imaju program za pomoć invalidnim osobama.

- Ne idemo na njihovu prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, već to radimo na drugačiji način. Obrati nam se poslodavac koji bi zaposlio npr. slijepu osobu na telefonskoj centrali ali ne može da kupi onu na Brajevom pismu. Mi ćemo je kupiti. Neki poslodavac koji ima prostorije na prvom spratu, pa se ne može invalidna osoba popeti, mi ćemo pomoći da se napravi rampa i da se steknu uslovi. Mi smo spona između poslodavaca i nezaposlenih osoba i to jeste naša uloga.

Direktor Osmanbegović je iznio i podatak da je u ovoj godini na evidenciju prijavljeno 5.000 osoba koje su ostale bez posla kao tehnološki ili ekonomski višak, ali da je u odnosu na 2015. godini smanjen broj nezaposlenih za 9 posto što ostaje glavni cilj Službe i u narednom periodu.