Objavljeno u kategoriji Intervju na 18.12.2017 22:25:17

Akademik Filipović: BiH je bilo nemoguće podijeliti u proteklih 1500 godina, tako će ostati i dalje

Akademik Filipović: BiH je bilo nemoguće podijeliti u proteklih 1500 godina, tako će ostati i dalje

Objavljeno u kategoriji Intervju na 18.12.2017 22:25:17

Foto ScreenShot Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Akademik Muhamed Filipović je stanje u bh.  društvu ocijenio kao jako loše, „čak i lošije nego što su skeptici mogli predviđati“.

„Ono po svom sadržaju nadilazi najlošija očekivanja, zbog apsolutne nesposobnosti politike da razumiju da pored njih stoji i drugi svijet“, rekao je Filipović u dnevniku na TV1, prenosi Patria.

Govoreći o izjavi predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je rekao da je realno da se u BiH formira još jedan, treći, hrvatski entitet, Filipović je rekao da je to nemoguće. Smatra da je historija htjela „da se na ovim prostorima stvore male državice, to bi za proteklih 1.500 godina i uradila, ali očito da se to nije desilo“.

„BiH je tolike godine jedinstvena, i nije se mogla razbiti ni intervencijama papa ni akcijama srpskih kraljeva, ni banova hrvatskih... nisu mogi da je razbiju. BiH je homogena po svom postanku, po svojoj prirodi, nju je nemoguće podijeliti“, rekao je akademik Filipović.

„Dakle, ne postoji nikakva realna mogućnost da se u BiH stvaraju male države, to je realno jedino u njihovim glavama, jer nemaju glave... Oni su dirigirani manekeni koji izvršavaju tuđe želje, Tuđmana ili Miloševića, koji su mislili da je njihova misija da stvore veliku Srbiju i veliku Hrvatsku“, rekao je Filipović, dodajući da se pokazalo da nasilje nije legitimna metoda da se nešto postigne, jer se za nasilje uvijek plati, kao što je platio i Hitler i drugi.

Na pitanje da li su se susjedne zemlje prema BiH promijenile u odnosu na devedesete, Filipović smatra da se njihova politika nije promijenila, „naročito zbog toga jer im je međunarodna zajednica dala višak prava, poput toga da kontroliraju stanje u BiH, da se miješaju u procese vladavine u BiH i sl.“

„Jedna od pozitivnih stvari presuda u Hagu je da u BiH nije bio građanski rat, nego agresija dvije sile na legitimnu BiH, i iz te činjenice moraju proizići nove konsekvence, ne u smislu sukobljavanja, ali svakako u smislu omogućavanja BiH da funkcionira kao normalna država“.

Komentarišući politku Milorada Dodika Filipović je rekao da on ima samo lični cilj, a to je da uđe u srpsku historiju.

„Takav cilj je imao i Gavrilo Princip i Šešelje i Vučić...“, rekao je Filipović. Nije zadovoljan, rekao je, sa ulogom međunarodne zajednice u BiH, koja, dodao je, ni devedesetih nije spriječila sukobe u zemlji iako je imala kapacitet da spriječi stradanja.