Objavljeno u kategoriji BiH na 15.12.2017 00:00:00

Inzko za NAP o slučaju Memić: Istina i pravda trebaju biti dostupni što je brže moguće

Inzko za NAP o slučaju Memić: Istina i pravda trebaju biti dostupni što je brže moguće

Objavljeno u kategoriji BiH na 15.12.2017 00:00:00

Traganje za istinom o smrti mladića Dženana Memića traje od 15. februara 2016. godine kada je od zadobijenih povreda preminuo na KCUS-u. Do danas nije otkriveno kako je Memić zadobio povrede dok je u noći 8. februara 2016. godine šetao sa djevojkom Alisom Mutap Velikoj alejom na Ilidži.

Porodica Memić, majka, otac, sestra i drugi članovi porodice nezadovoljni su istragom koju je vodio MUP KS pod nadzorom Tužilaštva KS. Od samog početka upozoravaju na brojne propuste u istrazi, sakrivanje dokaza, namjerne propuste policijskih službenika koji su i utvrđeni istragom, a o čemu je i Tužilaštvo KS obavijestilo porodicu Memić. Zbog zastare niko od policijskih službenika nije čak ni disciplinski odgovarao, a Tužilaštvo KS je zaključilo da nema krivičnog djela iako su nemarom određenih policajaca nestali ključni snimci sa hotela Crystal od 8.,9. i 10. februara 2016. godine.

Muriz Memić, otac stradalog mladića obraćao se bezbroj puta svim pravosudnim i policijskm institucijama kako bi mu pomogli da otkrije pravu istinu o smrti svog sina. Tražio je pokretanje nove istrage. Više od 30 puta pokušavao je doći do predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, ali odgovora nema.

Memić je sa svojim advokatom Ifetom Feragetom prije izvjesnog vremena bio i kod visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Kako je kazao Memić i on ga je savjetovao da se obrati VSTV-u.

Iz OHR-a su na upit agencije Patria da li postoji mogućnost da se visoki predstavnik Valentin Inzko uključi u ovaj slučaj  s obzirom da porodica Memić nailazi na zatvorena vrata viših sudskih instanci, odgovorili:

- Visoki predstavnik suosjeća sa svakom porodicom koja je izgubila najmilije. Kada je taj gubitak posljedica krivičnog djela, istina o tome šta se desilo i pravda trebaju biti dostupni  što je moguće brže. Slučaj g. Memića je trenutno u postupku pred pravosudnim organima u Sarajevu, te se njime bave sudske instance – kazali su iz OHR-a.

Isti upit poslali smo i na adresu specijalnog predstavnika EU Larsa Gunnara Wigemarka, ali odgovor još uvijek nismo dobili. Memić je kazao da je i od Wigemarka dobio odgovor da se obrati VSTV-u.

I dok traje sudski proces protiv Ljube i Bekrije Seferovića koje Tužilaštvo KS tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, čini se da se istina ipak polako počela otkrivati.

Ovo je jedan od presedana u bh. pravosuđu da su optuženi i oštećeni skoro na istoj strani. Porodica Memić od samog početka tvrdi da Seferovići nisu krivi za smrt Dženana Memića, te da je posrijedi „najveći slučaj korupcije u BiH“.

Treba podsjetiti da je Tužilaštvo KS u dva navrata mijenjalo kvalifikaciju krivičnog djela, iz saobraćajne nesreće u ubistvo, a onda opet u saobraćajnu nesreću. Jedini svjedok od te noći Alisa Mutap pojavila se kao svjedok samo na poziv Tužilaštva KS, dok sud nije dozvolio njeno svjedočenje na zahtjev odbrane s obzirom da je Mutap dolazila na nekoliko prvih glavnih pretresa i pratila tok suđenja.