Objavljeno u kategoriji BiH na 13.12.2017 19:24:39

Predizborna kampanja u Glamoču: DF i vjerski službenici produžena ruka SDA protiv kandidata SDP-a

Predizborna kampanja u Glamoču: DF i vjerski službenici produžena ruka SDA protiv kandidata SDP-a

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.12.2017 19:24:39

Glamoč Foto: Facebook

GLAMOČ, (Patria) - Zbog smrti načelnika općine Radovana Markovića, u nedjelju će u Glamoču biti održani vanredni lokalni izbori za novog načelnika.

U utrci za prvog čovjeka općine Glamoč nalazi se sedam kandidata: Mile Dokić (nezavisni kandidat), Nebojša Radivojša (SNSD), Amel Saltaga (SDA), Žarko Kozomara (PDP), Marko Damjanović (HDZ-HDZ 1990), Halil Dizdar (SDP) i Slobodan Stoisavljević (Socijalistička partija).

Pravo glasa na lokalnim izborima u Glamoču ima 4.412 birača.

Obzirom na relativno mali broj birača, a sedam kandidata, uz očekivanu izlaznost oko 50 posto, očekuje se neizvjesna borba u kojoj svaki od sedam kandidata ima šanse da postane načelnik općine.

Daleko od očiju javnosti i državnih medija, u Glamoču se vodi i jedna ozbiljna politička utakmica koja bi mogla dati i odgovor na pitanje koliko mogu stranke ljevice u ovom trenutku i koliko je jaka priča o ujedinjenju i zajedničkom nastupu stranaka ljevice.

Prema anketama, koje za svoje potrebe rade stranke, ozbiljne šanse da postane novi načelnik Glamoča ima kandidat SDP-a Halil Dizdar, kojem je u ovom trenutku, prema izjavama ljudi iz lokalnog SDP-a, najveći protivnik glamočki DF.

Iako ova partija nema svog kandidata, prema navodima glamočkih socijaldemokrata, DF-ovci na terenu lobiraju i rade za kandidata SDA Amela Saltagu. Iz SDP-a su apelirali na DF da se suzdrže od takvih radnji i da zajedničkim snagama pomognu Dizdaru da pobijedi u utrci za načelnika i na taj način pokažu na mikro planu kolika je snaga ljevice kada djeluje ujedinjeno, pogotovo u multietničkoj sredini poput Glamoča.

Zvanični organi DF-a iz Sarajeva dali su podršku kandidatu SDP-a Halilu Dizdaru, ali brojni članovi i aktivisti DF-a u Glamoču rade za kandidata SDA.

Glasački listić s označenim imenom kandidata SDA dijeli se u Glamoču

Osim „problema“ s DF-om, u glamočkom SDP-u tvrde da se ponavlja priča sa svih prethodnih izbora kada su vjerske institucije javno lobirale za „svoje“ kandidate.

Tako lokalni imam Muhamed Dragolovčanin javno podržava kandidata SDA Amela Saltagu. Kao primjer kako treba pravilno glasati po Glamoču se dijele odštampani glasački listići na kojima je upisan glas za Saltagu.

Po svim aktuelnim prognozama, pobjednik lokalnih izbora u Glamoču mogao bi biti odlučen u nekoliko desetina glasova, što je i glavni razlog za prljavu kampanju koja se vodi u ovoj zapadnobosanskoj općini.