Objavljeno u kategoriji BiH na 13.12.2017 15:50:00

Za loše stanje na KCUS-u odgovorni i menadžment i aktuelna politika

Za loše stanje na KCUS-u odgovorni i menadžment i aktuelna politika

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.12.2017 15:50:00

Sebija Izetbegović (Foto: Patria Arhiv)

Piše: Amra Varatanović

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastavit će sa uspješnim radom. Nama su pacijenti prioritet, saopćeno je danas iz KCUS-a. Ova rečenica zvučala bi obećavajuće samo u slučaju da i kao građani i kao pacijenti imamo kolektivnu amneziju te da ne znamo da je u skoro dvije godine KCUS napustilo više od 40 stručnih ljekara iz svih oblasti medicine.

O dugim listama čekanja za operacije, učestalim kvarovima aparata za CT i magnetnu rezonancu, nedostatku reagenasa za potrebna testiranja KCUS ne obavještava javnost. O tome saznate tek kad pozovete određene klinike i želite zakazati termin ili kad zbog zdravstvenih problema morate otići u najveću bolnicu u BiH pa na licu mjesta se uvjerite koliko dugo čekate na pregled.

Struka je ranije upozoravala da se masovni odlazak kadrova, naročito profesora, ne može nadoknaditi ni za narednu deceniju. Ko će onda prenositi praktično znanje specijalizantima ukoliko KCUS ostaje bez stručnih ljekara sa višedecenijskim iskustvom?

Od januara 2017. godine javnost čeka spisak ljekara koji su došli u KCUS zajedno sa direktoricom Sebijom Izetbegović. Javno je tvrdila da je riječ o 26 ljudi i da će objaviti taj spisak. Do danas su se čula dva ili tri imena. I to istih onih koje je sa KCUS-a ranije povela u Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ kad je preuzela dužnost direktorice, a onda ih vratila na KCUS.

I od nekolicine ljekara koje je Izetbegović uspjela nagovoriti da pređu na KCUS u ovoj godini, neki su već prestali raditi.

Samo sa Klinike za ortopediju i traumatologiju u jednom danu otišla su tri vrsna ljekara. Oni koji su izvodili neke od najtežih operativnih zahvata na pacijentima i djeci ispraćeni su suzama i aplauzom. Iako je na Klinici ostao prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, ne dozvoljava mu se da radi svoj posao. Opterećen je izmišljenim disciplinskim prijavama, mobingom, neznanjem „nadređenih“ koji mu to nikada ne bi bili da nisu pokazali odanost generalnoj direktorici.

Upravo ovakva situacija navela je oko 700 građana, pacijenata i roditelja djece koja čekaju operacije na KCUS-u da upute apel za zaštitu dr. Gavranakapetanovića i omogući se normalan rad kako bi mogao pružiti pomoć pacijentima. Pismo je odaslano na brojne adrese, a među njima i suprugu direktorice KCUS-a Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH. U svojim medijskim istupima Izetbegović je više puta naveo da je njegova supruga dobar menadžer, da vraća dugove i uvodi red. 

Pa kakav je to red, ako se do daljnjeg ne mogu izvršiti narudžbe za MRI ili u privatnoj režiji morate uraditi alergotestove ili ako se po potrebni medicinski materijal pacijent upućuje u određene privatne apoteke?

Direktorica Izetbegović u svojim postupcima ima podršku supruga, pa se njeni propusti mogu fakturisati i Izetbegoviću.

Građani u svom otvorenom pismu navode da će ukoliko se u kratkom periodu ništa ne poduzme u cilju promjene navedenog stanja na KCUS-u i ako se relevantne institucije ogluše, inicirati sve vrste krivičnih i drugih sudskih postupaka da ispitaju i utvrde odgovornost zbog "svjesnog i sistematskog ugrožavanja zdravlja pacijenata".

U gradu Sarajevu situacija je trenutno takva da građani svjedoče da na KCUS-u vrlo često ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu. Zbog ugrožavanja zdravstvenog sistema cijelog jednog grada, ali i pacijenata koji dolaze iz cijele BiH trebaju odgovarati oni koji su do toga doveli, ali i oni koji podržavaju takvu politiku menadžmenta.