Objavljeno u kategoriji BiH na 12.12.2017 18:29:00

Zelenika i Mehmedović u dilemi: Akcize donose kratkoročno veselje ili ekonomski rast i izgradnju

Zelenika i Mehmedović u dilemi: Akcize donose kratkoročno veselje ili ekonomski rast i izgradnju

Objavljeno u kategoriji BiH na 12.12.2017 18:29:00

Foto:Patria

SARAJEVO, (Patria) - Delegati Doma naroda razmatrali su i usvojili set zakona o povećanju akciza, a odmah su usvojili hitnost i samog Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH. 

I zahtjev Vijeća ministara za razmatranje Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini usvojen je kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda usvojen je po hitnoj proceduri, kao i hitnost za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. 

Svi ovi zakoni naći će se pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH u hitnoj proceduri 14. decembra, ali opet se postavlja pitanje ima li potrebne većine. Vladajuća koalicija (SDA, HDZ i SBB) pronašla je način kako izbjeći Komisiju za finansije i budžet ovog doma u kojem je većina protiv povećanja akciza!

Tamo između ostalih sjede Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić, Salko Sokolović, Damir Bećirović, Jasmin Emrić, a to je pet glasova protiv, dok bi povećanje podržali Predrag Kožul, Mirsad Isaković, Dušanka Majkić, Amir Fazlić.

Prvi dio plana je uspio. Ali zbog Diane Zelenika (HDZ 1990) i Šemsudina Mehmedovića (SDA) nejasno je da li postoji većina u Predstavničkom domu.

Iz SDA tvrde da postoji, a što će se najvjerovatnije i desiti, dok Mehmedović putem društvenih mreža traži savjet od građana kako da glasa s obzirom da je ovaj namet direktan udar na njihov džep (povećanje litra goriva za 15 feninga). 

Iz Vijeća ministara BiH uporno ponavljaju da usvajanje zakona o akcizama i zakona o agenciji za osiguranje depozita će biti posljednje realizirane mjere iz pisma namjere sa MMF-om, što znači da se aktivno nastavlja aranžman sa MMF-om i postaje aktivan petogodišnji ugovor sa Svjetskom bankom od 750 miliona dolara.

Iz JP Autoceste FBiH također upozoravaju da je ovaj zakon neophodan za povlačenje sredstava za izgradnju puteva.
Stranački kolega Diane Zelenika, Martin Raguž zatražio je u Domu naroda da se prate efekti usvojenih zakona i povećanje akcize, pa je vjerovati da će i Zelenika na takav način pristupiti ovom problemu.

Opozicija nikad jače nije upozoravala da će opticaj novca koji građani troše biti isti, ali sad, umjesto da ga troše npr. na kupovinu različitih potrepština novac će se trošiti na gorivo (s obzirom na to da će trošiti više para za gorivo, taj novac moraju uštedjeti na drugom mjestu).

To će donijeti kratkoročnu korist budžetu u prvom trenutku, ali kada se smanji potrošnja i na tržištu se kupuje sve manje određenih proizvoda privrednici koji ih proizvode bit će primorani da redukuju svoju proizvodnju, a posljedično smanje broj radnika u svom preduzeću (nerijetko će i zatvoriti preduzeće), što će na kraju rezultirati manjim brojem privrednih subjekata koji plaćaju porez, a samim tim će biti manje novca u budžetu.