Objavljeno u kategoriji BiH na 11.12.2017 17:26:58

Opća bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš prva uvodi standarde za osobe s invaliditetom

Opća bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš prva uvodi standarde za osobe s invaliditetom

Objavljeno u kategoriji BiH na 11.12.2017 17:26:58

Detalj sa današnjeg pressa

“Mi smo osobe s invaliditetom, ali je društvo to koje nas pravi ‘invalidima’ zato što nemamo pristup mjestima gdje možemo da radimo, školujemo se, idemo na liječenje, izlazimo...Početak uvođenja Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI) u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" jedan je od načina i bitnih koraka na mijenjanju tog odnosa, kazala je Dr. Belma  Goralija iz organizacije ‘MyRight’ na press konferenciji održanoj povodom početka pilot projekta uvođenja Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI) u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", prvoj zdravstvenoj ustanovi u FBiH koja počinje s uvođenjem ovih standarda.

Osim što je ovaj proces važan za sve pacijente, a posebno za osobe s invaliditetom kojima će uvođenje ovih standarda direktno poboljšati kompletan pristup zdravstvenoj zaštiti, ovim se provode i obaveze koje je BiH preuzela 2009. godine ratifikacijom Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom kao i preporuke UN komiteta za prava osoba sa invaliditetom koje je BiH dobila u aprilu 2017. godine, a koje je Vlada FBiH u junu 2017. usvojila i zadužila sve federalne institucije da pristupe njihovom provođenju bez odlaganja.

- Zahvalni smo osoblju Opće bolnice koja će s AKAZ-om isprobati inkluzivne standarde te u potrebi korigirati i doraditi kroz iskustva osoba s invaliditetom. Uvođenje standarda će osim uklanjanja fizičkih barijera, olakšava i komunikaciju i pristup – s jedne strane zdravstveni radnici nisu dovoljno pripremljeni za komunikaciju s osobama s invaliditetom, dok s druge strane osobe s invaliditetom osjećaju nelagodu jer im zdravstvene ustanove nisu prilagođene - dodala je dr. Belma Goralija dodajući kako se nada da će i drugi segmenti društva slijediti primjer zdravstvenog sistema koji je predvođen Općom bolnicom i AKAZ-om krenuo u promjenu odnosa prema osobama s invaliditetom, napominjući da se BiH potpisivanjem Konvencije na to i zvanično obavezala.

Prim.dr.  Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" kazao je kako ova ustanova želi biti svijetli primjer kako se uz puno humanosti, dobre volje i određena materijalna sredstva može učiniti jako mnogo za osobe s invaliditetom.

- Ne radi se samo o promjenama fizičkih barijera, već i o ukupnoj promjeni svijesti društva i odnosa ljekara prema osobama s invaliditetom. Opća bolnica ima pristup zdravstvenoj zaštiti koji je uvijek bio otvoren za pacijente, ljudskost i dignitet čovjeka je nešto što je u tom pristupu najvažnije i nešto što se ne smije narušiti ni kod jednog čovjeka. Očekujem da ćemo ove standarde uvesti za osam do 12 mjeseci - kazao je prim. dr. Zlatko Kravić.

Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu doc.dr. Ahmed Novo kao posebnu važnost Inkluzivnih standarda istaknuo je činjenicu da su u njihovoj izradi u saradnji s organizacijom ’MyRight’ aktivno učestvovale osobe s invaliditetom.

- Niko ne poznaje kakav je život osobe s invaliditetom, od onih koji taj život žive 24 sata. Nama u AKAZ-u usvemu što radimo jako je bitno i cijenimo mišljenje pacijenata, osoba koje su u središtu onog što radimo. Svaki ozbiljan projekat potrebno je pilotirati, i Opća bolnica nije nimalo slučajno prva zdravstvena ustanova u kojoj to radimo i gdje se već ozbiljno radi na ispunjavanju akreditacijskih standarda čiji su dio i ISOSI. U svemu je jako važna velika podrška prim. dr. Kravića koji ima neophodni senzibliltet za potrebe ovog dijela bh. populacije, kao i menadžera za kvalitet i ostalog osoblja koje će vjerujem predano raditi na ispunjavanju ovih standarda”, kazao je doc.dr. Novo najavljujući da će Inkluzivni standardi za osobe s invaliditetom biti i jedna od tema na 5. Danima kvaliteta FBiH koji se održavaju 14. i 15. decembra.

Kao i svake godine ugostićemo koordinatore kvaliteta iz brojnih zdravstvenih ustanova iz FBiH i upoznaćemo ih sa ISOSI i pripremiti obuku za primjenu ovih standarda. Ove godine Dane kvaliteta održavamo pod sloganom “Saradnja u fokusu – Zajedno do boljeg zdravstva na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou” s brojnim gostima iz BiH, regiona i svijeta - dodao je doc.dr. Novo.

Menadžer kvaliteta u Općoj bolnici dr. Ranko Čović istaknuo je da će se kroz pilot projekat raditi na edukaciji o samim standardima i poboljšanju komunikacije, preko strukturnih promjena pa do poboljšanja informiranosti o tome kako pacijenti koji su osobe s invaliditetom mogu pristupiti svim uslugama zdravstvene zaštite.

- Bit će potrebno uvesti info pult gdje bi osobe s invaliditetom mogle da se informišu o svim uslugama na način prilagođenu zavisnosti od vrste invaliditeta, označiti liftove, uvesti glasovno objašnjavanje na kojem ste spratu... Veliki posao nas očekuje, ali uradićemo ga srcem!”, kazao je dr. Čović govoreći o nekim od konkretnih promjena koje će uslijediti uvođenjem ISOSI dodajući kako će ovi standardi olakšati boravak u bolnici i onima koji su usljed operacija ili nekih poteškoća privremeno s invaliditetom:

- Pacijenti nakon nekih operacija su osobe s invaliditetom i ovo će im pomoći da lakše prebrode sve teškoće s kojima se privremeno susreću tokom oporavka a koje im eventualno otežavaju kretanje, smanjuju vid i slično.