EKSPERT ZA SIGURNOST

Kovačević: Političari ne mogu tumačiti haške presude, jer je to pitanje pravne nauke

Objavljeno u kategoriji BiH na 07.12.2017 12:17:00

EKSPERT ZA SIGURNOST

Kovačević: Političari ne mogu tumačiti haške presude, jer je to pitanje pravne nauke

Objavljeno u kategoriji BiH na 07.12.2017 12:17:00


Dr. Goran Kovačević Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - Profesor s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević rekao je da cilj Haškog suda nije bio da se kazni jedan narod, već da se kazne zločinci koji su izvršili zločin u proteklom ratu. Usporedo je, smatra dr. Kovačević, u Bosni i Hercegovini trebalo izgraditi institucije koje bi garantirale građanima opstanak u zemlji.

„Poličari to neće da priznaju. Zbog toga aktivno rade na urušavanju svake institucije, koja je od 1995. godine trebala „pustiti korijene“ u BiH. To se naročito odnosi na one institucije koje su u oblasti pravosuđa“, rekao je Kovačević, dodajući da se u BiH ne može nastaviti s politikom koja je nastala 90-ih godina. Tačno je, ističe dr. Kovačević, da u zemlji nema ubijanja, „ali ima kriminal kojeg bi pravosudne institucije trebale sankcionirati, ali to nisu u stanju uraditi jer to ne odgovara nosiocima politika u BiH.“

Kovačević smatra da se tenzije u regionu nakon haških presuda nisu podigle zbog samih presuda, već upravo zbog tumačenja pravnih posljedica koje mogu proisteći iz tih presuda, a koje uglavnom tumače političari, što je pogrešno. 

„Da je pravo politička kategorija, svi bi se političari bavili pravom, ali to nije slučaj“, rekao je Kovačević, ističući da postoji jedna cijela nauka koja određuje da li je nešto krivično djelo ili nije.