BLISKI ISTOK NA IVICI NOVOG RATA

Hamas pozvao Palestince na novu intifadu

Objavljeno u kategoriji Svijet na 07.12.2017 12:02:28

BLISKI ISTOK NA IVICI NOVOG RATA

Hamas pozvao Palestince na novu intifadu

Objavljeno u kategoriji Svijet na 07.12.2017 12:02:28


Foto Twitter

GAZA, (Patria) - Saudijska Arabija je osudila odluku administracije predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

To je jedna od rijetkih osuda SAD-a i predsjednika Trampa iz ove kraljevine, od koje se očekuje da pomogne Bijeloj kući ostvarenje bliskoistočnog mirovnog plana. 

Međutim, Saudijska Arabija je danas saopštila da je već upozorila protiv Trampovog poteza i da nastavlja da izražava duboko žaljenje zbog odluke administracije SAD, označivši je "neopravdanom i neodgovornom". 

Kraljevina, a posebno moćni princ prijestolonasljednik ima bliske odnose s Trampom i njegovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom. Američke ambasade širom Bliskog istoka i djelova Afrike upozorile su u međuvremenu američke građane na moguće proteste protiv Trampove odluke. 

Palestinski islamistički i ekstremistički Hamas pozvao je danas na novi ustanak, intifadu protiv Izraela zbog priznanja Jerusalema kao izraleskog. 

- Mi bi trebalo da pozovemo i radimo na pokretanju nove intifade suočeni s cionističkim neprijateljem - rekao je glavni lider Hamasa Ismail Haniya u gradu Gazi, ocijenivši da je palestinsko pitanje na kritičnoj raskrsnici za arapske i islamske zemlje.

On je Trampovo saopštenje označio krajem jednog političkog perioda i početka novog poglavlja u palestinskoj politici.