TENZIJE RASTU

Donald Trump bi danas mogao priznati Jerusalem glavnim gradom Izraela

Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.12.2017 14:48:21

TENZIJE RASTU

Donald Trump bi danas mogao priznati Jerusalem glavnim gradom Izraela

Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.12.2017 14:48:21


Foto Twitter

WASHINGTON, (Patria) - Američki predsjednik Donald Trump ima namjeru večeras govoriti o statusu Jerusalema, objavila je glasnogovornica Bijele kuće, nakon što je Trump obavijestio bliskoistočne čelnike o namjeri da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem i time zapravo prizna taj grad za izraelsku prijestolnicu.

- Znam da je bilo puno upita vezano uz plan predsjednika po pitanju Jerusalema. Večeras će predsjednik dati izjavu - rekla je Sarah Sanders.

Donald Trump u utorak je arapske vođe obavijestio o svojoj namjeri da preseli ambasadu SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Mnogi od njih upozorili su da bi jednostrani američki potezi oko Jerusalema mogli negativno utjecati na mirovne pregovore i dovesti do nemira u regiji.

Američki konzulat u Jerusalemu naložio je svojim zaposlenicima u utorak, nakon Trumpove najave, da ne idu na Zapadnu obalu ni u Stari grad u Jerusalemu.

Pitanje Jerusalema za Trumpa je vrlo osjetljivo, između ostalog i jer je još u predizbornoj kampanji obećao je da će preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

Viši američki dužnosnici rekli su da će predsjednik SAD-a vjerovatno u srijedu priznati Jerusalem za izraelsku prijestolnicu, no da će preseljenje ambasade iz Tel Aviva vjerovatno odgoditi za šest mjeseci.

Očekuje se, međutim, da će svojim saradnicima naložiti da odmah počnu planiranje selidbe.

Izraelski gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat kazao je da bi za preseljenje ambasade trebale ukupno "dvije minute".

Barkat je rekao da SAD u ambasadu treba samo pretvoriti jednu od njegovih sadašnjih zgrada u Jerusalemu, poput konzulata u zapadnom Jeruzalemu.

- Trebaju oznaku konzulata pretvoriti u oznaku za ambasadu, dva američka marinca to mogu učiniti u par minuta, i ambasadoru Davidu Friedmanu dati prostor gdje će sjediti - rekao je Barkat radijskoj stanici "Israel radio".

Istočni Jerusalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael.

On je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao i taj dio Jerusalema.

Godine 1980. Izrael je proglasio Jerusalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jerusalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka od 1980. ništavna, te poziva sve države da ambasade zadrže u Tel Avivu. 

Status Jerusalema jedna je od glavnih spornih tačaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

Palestinci žele istočni Jerusalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvatanje Jerusalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

- Provedba te odluke je trenutna i onda se kasnije polako počinje strukturiranije seliti zaposlenike kako bi počeli pružati usluge u Jerusalemu - rekao je Barkat.