NISU ISPLATU IZVRŠILI DO KRAJA

Novi protesti: Pekara Aspek potražuje 40 miliona KM, Addiko banka nije ispoštovala ugovor o kreditu!

Objavljeno u kategoriji BiH na 06.12.2017 12:34:21

NISU ISPLATU IZVRŠILI DO KRAJA

Novi protesti: Pekara Aspek potražuje 40 miliona KM, Addiko banka nije ispoštovala ugovor o kreditu!

Objavljeno u kategoriji BiH na 06.12.2017 12:34:21


Foto:Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Ispred sjedišta Addiko banke (bivša Hypo Alpe Adria Bank) u Sarajevu za sutra su zakazani protesti zaposlenika, dobavljača i kupaca Aspek d.o.o. i drugih zainteresovanih lica, nekad veoma uspješne sarajevske kompanije, koja je zapošljavala bilizu 200 osoba, piše agencija Patria.

Ovo je još jedna epizoda iz sage o Hypo Alpe Adria banci odnosno danas Addiko banci.

Razlog ovim protestima je višestruko grubo kršenje obaveza iz Ugovora o kreditu od strane Addiko Banke, koja je pravni sljedbenik Hypo Alpe Adria Bank BH, i protiv koje se pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi sudski proces za naknadu štete u iznosu od 23,4 miliona KM, koja je prouzrokovana višestrukim grubim kršenjem Ugovora o kreditu od strane Banke.

Ukupna učinjena šteta Aspeku d.o.o. od strane Addiko Banke je u međuvremenu, sa zateznim kamatama, premašila iznos od 40 miliona KM. Ovo je jedan od najvećih pojedinačnih Tužbenih zahtjeva za nadoknadu štete od banaka u regionu.

Kako je za Patriju pojasnio Meho Alić, nekadašnji izvršni direktor Aspeka stvari su se zakomplicirale kada Hypo banka nije mogla ispoštovati odredbe ugovora o kreditu i kada je obustavila isplatu preostalih 1,4 miliona KM i kada su zaustavljeni veliki projekti te je dovedeno u pitanje poslovanje ove firme.

- Oni su zbog problema u poslovanju nama zaustavili projekat i mi smo ih tužili. Oni nama sada nude da nam oproste 3,5 miliona kredita, ali mi to nećemo, naša tužba je jasna – kaže Alić, ističući da su zbog neozbiljnosti banke bukvalno bili pred slomom.

Posebno žele podvući da se u ovom slučaju ne radi o problematici CHF-a iako je kredit Addiko Banke bio odobren u CHF-u.

- Mi smo uredno isplaćivali naše obaveze – dodao je Alić.