JUŽNA KOREJA

Konjičko drvorezbarstvo na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.12.2017 11:38:52

JUŽNA KOREJA

Konjičko drvorezbarstvo na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.12.2017 11:38:52


Foto: Ilustracija

JUŽNA KOREJA, (Patria) - Na danas održanom 12. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Južnoj Koreji, usvojena je odluka o upisu Konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

- Upis Konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i kao takav daje poticaj daljim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, te pokazuje našu snažnu posvećenost implementaciji UNESCO Konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine - rekao je ovim povodom ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat sa dugom tradicijom u općini Konjic. Drvene rezbarije - koje uključuju namještaj, sofisticirane enterijere i male dekorativne predmete –  ističu se svojim prepoznatljivim ručno izrezbarenim motivima i ukupnim vizuelnim identitetom. Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote i ugodnosti kućnog enterijera, i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti. To je također ekonomski održiv, društveno inkluzivan i ekološki održiv zanat kojim se bave različite etničke grupe, i koji služi i kao instrument dijaloga i saradnje. Zanat je široko rasprostranjen među stanovnicima Konjica, a vlasnici porodičnih radionica za rezbarenje drveta su najodgovorniji za očuvanje elementa, obučavanje učenika drvoprerađivača i popularizaciju zanata.

Proces nominacije Konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji Federalnog ministarstva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element.

Konjičko drvorezbarsto je drugi element nematerijalne baštine iz Bosne i Hercegovine koji je, nakon Zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.