VELIKI USPJEH

Muzej ratnog djetinjstva dobio nagradu Vijeća Evrope

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 05.12.2017 19:14:00

VELIKI USPJEH

Muzej ratnog djetinjstva dobio nagradu Vijeća Evrope

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 05.12.2017 19:14:00


Muzej ratnog djetinjstva

Jedna od najprestižnijih nagrada u muzejskoj industriji koja se dodjeljuje u okviru programa "Evropski muzej godine" stigla je u Sarajevo zahvaljujući Muzeju ratnog djetinjstva. Ovo je prvi put, u 40 godina dugoj historiji, da ovu nagradu dobija neki muzej iz šireg regiona zemalja Balkana.

Nagrada se dodjeljuje od 1977. godine muzejima koji su napravili izniman doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa.

Žiri izbora "Evropski muzej godine" sastavljen od muzejskih profesionalaca iz 13 država prvo je odabrao 40 kandidata, a zatim i troje finalista za koje je dao preporuke Komitetu za kulturu, nauku i edukaciju Vijeća Evrope, koji je zatim odabrao pobjednika.

Muzej ratnog djetinjstva tako se pridružio nekim od najznačajnijih evropskih muzeja koji su u prošlosti dobili ovu nagradu, poput Liverpool Museum, Jewish Historical Museum, The Bavarian National Museum, Portimao Museum itd.

Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva kazao je da je ovo ogromna čast.

- Uzimajući u obzir način na koji je ovaj Muzej otvoren, sjećajući se ocjene Ministarstva kulture da nemamo nikakav internacionalni značaj, uzimajući u obzir okolnosti u kulturnoj industriji u BiH, donijeti ovakvu nagradu, u ovakvoj konkurenciji, u ovako malu zemlju, to je veliki uspjeh. Treba imati na umu da smo bili u konkurenciji s muzejima čiji su budžeti desetine miliona dolara. Ali imali smo svoje snage, i ponosan sam da ih je žiri prepoznao - istakao je Halilović.

U obrazloženju nagrade, žiri je istakao "da se radi o istinski inspirativnoj inicijativi pokretača Halilovića", te "poseban potencijal ovog muzeja da bude snažan, samoodrživ model građanske inicijative, te primjer koji može biti repliciran širom svijeta."

Muzej ratnog djetinjstva dobit će bronzanu statuu "La femme aux beaux seins" Joana Miroa, koju će zadržati godinu dana prije nego je preda narednom muzeju pobjedniku.

Svečano uručenje nagrade desit će se u aprilu u organizaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu, a zatim i u maju u organizaciji Evropskog muzejskog foruma, u Warsawi, na svečanoj manifestaciji "Evropski muzej godine".