BIVŠI SELEKTOR BIH

Baždarević: Igrači su me molili da ostanem, a povukao sam se i zbog politike

Objavljeno u kategoriji Sport na 05.12.2017 14:22:50

BIVŠI SELEKTOR BIH

Baždarević: Igrači su me molili da ostanem, a povukao sam se i zbog politike

Objavljeno u kategoriji Sport na 05.12.2017 14:22:50


Foto Patria

PARIZ, (Patria) - Mehmed Baždarević nije više selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je zamijenio Safeta Sušića, BiH je ostala bez plasmana i na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine, tako da je razlaz Baždarevića i Saveza bio očekivan.

Popularni Meša uživa veliko poštovanje u Francuskoj, pa je tako ugledni francuski list L'equipe napravio veliki intervju sa, sada već bivšim selektorom Zmajeva.

Francuski list navodi kako je Baždarević Bosnu i Hercegovinu vodio u dva ciklusa za EURO 2016. i SP 2018. godine, ali nije uspio izboriti plasman na završnicu.

U L'eqipeu su cijelu situaciju iskoristili da dobiju i izjavu od bivšeg trenera Sochauxa i Grenoblea vezano za dešavanja u FSBiH, odnosno o njegovom odlasku sa funkcije selektora nacionalnog tima.

- Nisam više selektor BiH. Bilo je razgovora na tu temu da se produži mandat, ali povukao sam se i zbog politike. Nažalost, nisam više na poziciji koju sam profesionalno obavljao. Imao sam planove. Cilj mi je bio da u budućnost što više forsiram mlade igrače, igrače iz PLBiH, ali nekom nije to odgovaralo.

Tražio sam i dodatna ulaganja u infrastrukturu, ali to nije bio prioritet Saveza. Razišli smo se korektno. Žao mi je, opet ponavljam, jer BiH ima sad dobre uslove za rad sa mlađim kategorijama i stvaranje dobre baze igrača, posebno nakon izgradnje Trening centra u Zenici - izjavio je Baždarević za L'equipe i dodao:

- Igrači su me molili da ostanem. Bili su jako sretni što rade sa mnom. Ali, šta je tu je, želim im sreću da ostvare što bolje rezultate. Ja sam trenutno u Francuskoj, probat ću se što brže oporaviti od svega. Ovdje sam proveo većinu svog života i Francuska je moja druga zemlja - zaključio je Baždarević.