RASTU TENZIJE

Trump odgodio objavu odluke o Jerusalemu kao glavnom gradu Izraela

Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.12.2017 09:24:34

RASTU TENZIJE

Trump odgodio objavu odluke o Jerusalemu kao glavnom gradu Izraela

Objavljeno u kategoriji Svijet na 05.12.2017 09:24:34


Foto Ilustracija

WASHINGTON, (Patria) - Američki predsjednik Donald Trump odgodio je za ponedjeljak planirano objavljivanje odluke o preseljenju u Jerusalem američke ambasade u Izraelu, objavila je Bijela kuća u trenutku dok američki i svjetski dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koju bi takav čin izazvao.

- Objavljivanje odluke može se očekivati sljedećih dana - kazao je glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley u nedjelju navečer.

Trump treba odlučiti hoće li potpisati odluku o odgodi preseljenja ambasade iz Tel Aviva na novih šest mjeseci, kao što je to činio svaki predsjednik od 1995. kada je Kongres donio zakon koji regulira to pitanje.

Mogućnost da američki predsjednik prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela izazvala je snažne reakcije američkih i stranih dužnosnika koji strahuju da bi takav čin izazvao nasilje.

Takva odluka, za koju američki dužnosnici kažu da još nije finalizirana, odstupila bi od desetljeća američke politike da ne zauzima stajalište o sudbini Jerusalema zbog toga što je to jedno od centralnih pitanja o kojem trebaju pregovarati i odlučiti Izraelci i Palestinci.

Ukoliko bi Trump poduzeo takav korak to bi moglo izazvati nasilje Palestinaca i muslimana širom svijeta dijelom i zbog osjetljivosti pitanja svetog mjesta kojeg židovi nazivaju Brdom hrama a muslimani Plato džamija na kojemu je smještena džamija Al aksa, treće najsvetije islamsko mjesto. Na tom je mjestu bio drevni židovski hram, najsvetije mjesto judaizma.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalem na kojem je i ta lokacija tokom rata 1967. Uprkos tome, islamskim lokacijama na tom području upravlja muslimansko vjersko tijelo.

Visoki američki dužnosnik kazao je prošle sedmice Reutersu da je vjerovatno da će Trump objaviti u srijedu da SAD smatra Jerusalem glavnim gradom iako je njegov zet Jared Kushner u nedjelju kazao da konačna odluka još nije donesena.

Trumpovoj namjeri opire se odjel za Bliski istok u State Departmentu te brojni američki ambasadori u tom dijelu svijeta vjerujući da će se zbog toga pogoršati sigurnosna situacija.

Američke obavještajne procjene govore da bi taj potez mogao izazvati odmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.

Glavni elementi izraelsko-palestinskog spora su granice, budućnost izraelskih naselja na Zapadnoj obali, sudbina palestinskih izbjeglica i status Jerusalema.

Američki saveznici negoduju zbog mogućnosti da SAD jednostrano prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

- Bilo kakva američka odluka o statusu Jerusalema prije konačnog dogovora imala bi pogubni učinak na mirovni proves i podigla bi napetosti u regiji - naveo je u izjavi princ Halid bin Salman, saudijski ambasador u SAD-u.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da SAD jednostrano prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela" tokom razgovora s Trumpom u ponedjeljak, saopćio je Macronov ured nakon razgovora.

Prema pisanju jordanske novinske agencije Petre jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi u nedjelju je upozorio američkog državnog sekretara Rexa Tillersona da SAD ne čini tako nešto. Safadi je kazao kako bi takav potez "izazvao bijes širom arapskog i muslimanskog svijeta, rasplamsao napetosti i ugrozio mirovne napore", prenijela je Petra.

Glavni predstavnik PLO-a u Washingtonu Husam Zomlot kazao je da bi taj američki korak predstavljao "poljubac smrti" rješenju o dvije države.

- Ukoliko se napravi taj korak imat će katastrofalne posljedice - kazao je Zomlot za Reuters.

Daniel Benjamin, bivši američki protuteroristički dužnosnik koji sada radi na Univerzitetu Dartmouth kaže kako se radi o "igranju vatrom".