SANA

Ubijen bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh

Objavljeno u kategoriji Svijet na 04.12.2017 15:23:02

SANA

Ubijen bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh

Objavljeno u kategoriji Svijet na 04.12.2017 15:23:02


Foto Arhiv

SANA, (Patria) - Bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh ubijen je u Sani, objavila je radiostanica Ministarstva unutrašnjih poslova koje kontrolira pobunjenički pokret Husi, prenijela je Al Jazeera.

Još nema nezavisne potvrde njegove pogibije.

Salehova stranka je ranije negirala da je njen lider ubijen i navela kako će se on vratiti kako bi predvodio njihove snage protiv pokreta Husi u prijestolnici Sani.

On se nije pojavio u javnosti otkako su objavljeni navodi o njegovoj smrti.

Izvori bliski Salehu za Al Jazeeru navode kako je poginuo i njegov šef osiguranja Hussein al-Hamidi, ali nisu dali više detalja.

Ranije u ponedjeljak je aktivista iz Sane za Al Jazeeru naveo kako su pripadnici pokreta Husi preuzeli kontrolu nad većim dijelom glavnog grada Jemena koji su držale Salehove snage.

- Ostali su mali džepovi teritorije - istakao je Hussain Albukhaiti koji ima bliske veze sa Husima.

On je naveo kako su borci osigurali ključne dijelove južno od prijestolnice, uključujući „veoma strateško“ stambeno područje Al-Mesbahi koje je približno 200 metara od Salehovog doma.

- Područje oko njegove kuće je potpuno opkoljeno i Husi će ga vjerovatno osvojiti u narednim satima - istakao je Albukhaiti.

Pokret Husi je osvojio i zgradu gdje živi Salehov sin Ahmed Abdullah Saleh, te lokalnu džamiju al-Saleh.

Dok se borbe bivših saveznika nastavljaju peti dan uzastopno, Albukhaiti navodi kako se najviše okršaja bilježi na jednoj ulici.

U nedjelju navečer, međunarodna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija izvela je zračne udare na Sanu i okolinu - na meti su bili napušteni aerodrom i Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodi Albukhaiti.

Ranije ove sedmice je Saleh izrazio spremnost za razgovore sa koalicijom koja se bori protiv pokreta Husi, što su pripadnici pokreta nazvali „pučem“ protiv ove krhke alijanse.

Bivši saveznici su se borili protiv koalicije za kontrolu nad državom od marta 2015. godine kada je Rijad, uz nekoliko drugih arapskih država, intervenirao kako bi se na vlast vratila administracija predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Kako navodi Albukhaiti, zračni udari koalicije izvedeni su na područja koja kontroliraju Husi, te kako je više od 100 osoba ili poginulo ili ranjeno. Među žrtvama su borci obje strane, ali i civili.

Rat u Jemenu jedna je od najtežih humanitarnih kriza na svijetu, poginulo je najmanje 10.000 osoba, a širom države su prisutni glad i bolesti.