HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Hrvatska poštuje presudu šestorci, ali se ne slaže sa svim dijelovima

Objavljeno u kategoriji Region na 04.12.2017 14:24:45

HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Hrvatska poštuje presudu šestorci, ali se ne slaže sa svim dijelovima

Objavljeno u kategoriji Region na 04.12.2017 14:24:45


Foto Twitter

ZAGREB, (Patria) - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da Hrvatska poštuje presudu "bosanskohercegovačkoj šestorci", ali je nezadovoljna nekim njenim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

- Vidjeli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu - kazao je Plenković.

Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, kazao je Plenković, pogotovo "kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena", objasnio je premijer Hrvatske.

Kazao je da na čelu hrvatskog izaslanstva večeras ide u Mostar "razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, puni saosjećaj prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz ovu presudu, ali i svih ostalih zločina u BiH".

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja" ako neko od advokata pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti.

Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i "iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu".