MEDIJI

Britanski The Guardian: Plenković prvi čelnik vlade države iz EU koji podržava ratnog zločinca

Objavljeno u kategoriji Region na 03.12.2017 11:13:39

MEDIJI

Britanski The Guardian: Plenković prvi čelnik vlade države iz EU koji podržava ratnog zločinca

Objavljeno u kategoriji Region na 03.12.2017 11:13:39


Foto Patria

Istražitelji u sudu za ratne zločine UN-a u Hagu traže jače sigurnosne mjese, zbog straha da bi i neki drugi zatvorenici mogli uraditi isto što i Praljak, ratni lider bosanskih Hrvata koji se prošle sedmice dramatično ubio sa cijanidom nakon što mu je osuđen za ratne zločine, objavio je britanski The Guardian, prenosi agencija Patria.

Isti list podsjeća da je hrvatski premijer Andrej Plenković ovu presudu proglasio "dubokom moralnom nepravdom", te tako postao prvi čelnika vlade države iz Europske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, potvrdilo je postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH, odosno da je rukovodstvo Hrvatska provodilo kontrolu na dijelom BiH preko lokalnih tijela u samoproglašenoj Herceg Bosni.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Lideri bosanskih Hrvata kao i većina političara iz Hrvatske, računajući premijera i predsjednicu Hrvatske Andreja Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović izjavili su da ne priznaju odluku Haškog suda. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović takvu presudu je nazvao zločinačkom, piše NAP.