KNJIŽARA BUYBOOK

U Sarajevu održana promocija knjige Stenogrami o podjeli Bosne

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 01.12.2017 09:33:02

KNJIŽARA BUYBOOK

U Sarajevu održana promocija knjige Stenogrami o podjeli Bosne

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 01.12.2017 09:33:02


Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - Promocija knjige “Stenogrami o podjeli Bosne” u izdanju Centra za kritičko mišljenje  i portala Tačno.net, održana je sinoć u knjižari Buybook u Sarajevu.

O knjizi su govorili Nerzuk Ćurak  i  Drago Bojić.

Knjiga Stenogrami o podjeli Bosne sadrži izdvojene tekstove iz ranije objavljenih knjiga “Stenogrami o podjeli Bosne I i II”, u izdanju Feral Tribunea i sarajevskih Dana.

To su autentični zapisi, transkripti razgovora koje je Franjo Tuđman vodio sa svojim partnerima i saučesnicima u zločinačkom projektu “poboljšavanja granica hrvatske države” u razdoblju 1991 – 1995.

Stenogrami se nalaze i u posjedu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji sa sjedištem u Haagu, te su korišteni i u procesu protiv Jadranka Prlića i drugih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i 111 godina zatvora.

- U tim autentičnim zapisima s važnih sjednica političkog vrha Hrvatske iz devedesetih, sve vrvi desetinama eksplicitnih dokaza o tome da je Franjo Tuđman ne samo dijelio Bosnu, nego bio opsjednut idejom da ta država zapravo uopće ne treba postojati. Sa našeg gledišta, ne manje nego li sa srpskog, postoji potreba da se problem rješi u svojoj biti, je li, jer opstanak BiH bio bi povijesni apsurd vraćanja jedne kolonijalne tvorbe nastale od 15. do 18.stoljeća - smatra novinarska Heni Erceg.