POLITIČKE STRANKE

Reakcije na presudu Ratku Mladiću: Ovo je prilika da krenemo naprijed

Objavljeno u kategoriji BiH na 22.11.2017 12:30:40

POLITIČKE STRANKE

Reakcije na presudu Ratku Mladiću: Ovo je prilika da krenemo naprijed

Objavljeno u kategoriji BiH na 22.11.2017 12:30:40


Foto Ilustracija

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je Haški sud izrekao doživotnu zatvorsku kaznu bivšem komandantu vojske Republike Srpske uslijedile su brojne reakcije političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine. 

SDP BiH: Presuda Ratku Mladiću istorijski je događaj i treba biti prekretnica u konačnom obračunu sa politikama mržnje i podjela

- Presuda, kojom je Ratko Mladić od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez sumnje je istorijski događaj, prije svega za žrtve zločina, a onda i za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

Od civilizacijske je važnosti za cijeli svijet da počinitelji najvećih i najbrutalnijih zločina koji su ikada viđeni, uključujući i zločin genocida u Srebrenici,  ipak bivaju osuđeni, u poštenom i fer sudskom procesu.

Presuda jednom od ključnih egzekutora zločina protiv svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, koji su branili njen suverenitet i ideju zajedničkog života svih njenih građana i naroda, stoga predstavlja određenu i zakašnjelu satisfakciju žrtvama. Jednako tako, smatramo da presuda Mladiću ne smije biti povod za bilo kakvu ostrašćenost, podizanje tenzija i ponovno odbijanje suočavanja sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom.

SDP BiH smatra da je ovo trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti svih žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima.   

U pomen naših najbližih, naših članova porodica, sugrađana i sunarodnjaka, koji su kao žrtve zločina izgubili svoje živote, ovo društvo mora konačno povesti brigu o njihovim porodicama, ali i svim drugim žrtvama koje su zločine preživjele.

Iako pojedinačni slučajevi zadovoljenja pravde, poput presude Ratku Mladiću, predstavljaju ohrabrenje i jačaju vjeru u pravičnost, u ovom trenutku potrebno je istaknuti istinu da je Bosna i Hercegovina daleko od ostvarenja cilja kreiranja pravednog društva i eliminacije posljedica počinjenih zločina. Mada brojni pojedinačni ratni zločinci osuđeni za zlodjela, ratne ideologije, nažalost, i dalje žive, pa i dominiraju javnim i političkim životom BiH.

Žrtve zločina, izbjeglice i povratnici, i danas su izloženi okrutnoj segregaciji i diskriminaciji u svojim matičnim sredinama. O tome svjedoče presude domaćih i međunarodnih sudova kojim se potvrđuje da je diskriminacija na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti široko rasprostranjena pojava u Bosni i Hercegovini.

SDP BiH se stoga nada da će današnja presuda poslužiti barem kao opomena, nadati se i kao prekretnica, koje će doprinijeti da retrogradne ratne politike konačno budu odbačene, kako na domaćoj političkoj sceni, tako i u susjedstvu. Ovo je prilika da se, prije svega, promijeni odnos društva prema žrtvama, njihovim pravima i njihovom dostojanstvu unutar naše države.

Također, ovo je prilika da naši najbliži susjedi preispitaju ulogu i svoj odnos prema prihvatanju Bosne i Hercegovine kao nesporne, trajne kategorije sa međunarodnim pravnim subjektivitetom. Konačno, smatramo da bh. društvo ima snage poraziti ratnu ideologiju mržnje i podjele Bosne i Hercegovine samo obnovom principa solidarnosti i zajedništva.

Takvo društvo je društvo u kojem svi zločinci, umjesto žrtava, bivaju obilježeni kao njegova najsramotnija pojava vrijedna najstrožije osude, izolacije i sankcije. Takvo društvo je društvo u kojem, umjesto zločincima, svim žrtvama pripada poštovanje, štiti njihovo dostojanstvo i dodjeljuje časna i istaknuta pozicija.

Za takvo društvo i takvu BiH se vrijedi boriti. To smo dužni, prije svega, žrtvama, a onda prema našoj djeci, kojoj moramo osigurati normalnu budućnost i siguran život - naveli su iz SDP-a BiH. 

Nezavisni Blok: Ratko Mladić je simbol zla i ovom presudom to zlo treba otići na smetljište historije – mi se moramo okrenuti budućnosti i zemlju pokrenuti iz beznađa 

- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu izrekao je danas prvostepenu presudu ratnom zločincu Ratku Mladić i osudio ga na doživotnu zatvorsku kaznu. Ovom presudom, sudski se zatvara jedno bitno poglavlje u našoj nedavnoj historiji, puno zločina, uključujući i najteži oblik zločina – genocid, puno nepravde i  patnje.

Žrtve dugo tragaju za pravdom i pravičnosti i nažalost ta potraga je često bila bezuspješna. Ratko Mladić je simbol zla i ovom presudom se pravda djelomično ukazala – to zlo treba otići na smetljište historije kao jedan od najvećih ratnih zločinaca nakon Drugog svjetskog rata. Svako drugo tumačenje je revizionizam, falsificiranje prošlosti i stavljanje na stranu sa presuđenim zločincima.   

Kada su u pitanju zločini, njihovi planeri i izvršioci, tu niko ne smije ostati neutralan. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu imao je dosta propusta, ali njegovo postojanje i presude izrečene na ovom sudu, bez obzira koliko se to sada činilo nemogućim, ostavljaju nam u naslijeđe pouke i obrise onoga što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošloga vijeka. Sa usvajanjem standarda modernih demokratskih društava, naročito u obrazovnom sistemu, ove presude će vremenom dobivati na značaju i njihova vrijednost u budućnosti može biti bitna u stvaranju novih narativa, baziranih na činjenicama i civilizacijskim vrijednostima.

Nezavisni blok je politički projekat okrenut budućnosti, ali sa jasnim odnosom prema tradiciji i historiji, zasnovan na naučnim činjenicama, slobodi i pravdi za svakog pojedinca. Ova presuda Ratku Mladiću i maksimalna kazna zatvora za tog zločinca zatvara jedno poglavlje naše prošlosti, a politika i novi politički lideri koji žele mijenjati prioritete i odnose u Bosni i Hercegovini moraju okrenuti novu stranicu i na bazi unutrašnjeg dogovora, potreba i argumenta donositi odluke koje će ovu zemlju pokrenuti iz beznađa - navodi se u saopćenju NB-a.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke: Nema te presude koja će zadovoljiti porodice žrtava, ali činjenica je da je izrečena najveća moguća i kao takvu je pozdravljamo 

Doživotna presuda Ratku Mladiću u skladu je s očekivanjima demokratskog svijeta. Ona bi mogla biti ne samo pravni, nego i politički te uopće društveni događaj godine ako se regionalne političke elite suzdrže od njenog komentiranja u cilju manipulacije emocijama masa zarad njihovih glasova.

Ova presuda govori o individualnoj krivici jednog čovjeka za najmonstruoznije zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata. Bilo kakva kolektivizacija te krivice koja se može desiti u tumačenjima presude ne samo da je neumjesna, nego i štetna za pomirenje kojem presuda treba da služi.

Također, oni političari koji i nakon presude nastave glorifikovati Mladića kao heroja srpskog naroda moraju znati da tom narodu takvim činom stavljaju na pleća odgovornost za ono što je taj pojedinac počinio. Haag je svoju misiju ispunio, zahvaljujući njemu imamo prijeko potreban resurs za izgradnju funkcionalnog mira – pravdu. Nema te presude koja će zadovoljiti porodice žrtava, ali činjenica je da je izrečena najveća moguća i kao takvu je pozdravljamo - rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

SBB pozdravlja presudu Tribunala u Hagu kojom je Ratko Mladić proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotnu robiju

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojoj je bivši čelnik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen krivim za brojne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, uključujući za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, te kojom mu je izrečena kazna doživotne robije.

Članstvo SBB-a, na čelu sa svojim predsjednikom, smatra da je svaka kazna za Mladića preblaga s obzirom na stotine hiljada njegovih žrtava, uključujući porodice ubijenih, ali mir pronalazimo u spoznaji da ovaj krvnik više nikada neće osjetiti blagodati slobode.

SBB izražava razočarenje što Tribunal, uz izuzeće sudije Orija, nije osudio Mladića i za genocid u Vlasenici, Prijedoru, Foči i drugim općinama u Bosni i Hercegovini u kojima je genocid također nesumnjivo počinjen. Istovremeno, doživotna kazna zatvora za genocid u Srebrenici je još jedna potvrda da je Vojska Republike Srpske imala namjeru da fizički uništi Bošnjake.

Nadamo se da će ova presuda predstavljati dodatni poticaj svima da prihvate istorijske činjenice i istinu, a što je preduslov za uspostavu povjerenja - navedeno je iz SBB-a.

Demokratska fronta: Nema presude koja može nadoknaditi hiljade izgubljenih života

Imajući u vidu dosadašnje parametre koje je u svojim presudama imao Haški tribunal,  doživotna robija za ratnog zločinca Ratka Mladića u potpunosti nastavlja „haški kontinuitet“ i bila je očekivana.

Međutim, ako hoćemo da odvajamo pravdu od pravednosti onda je nepravedno, posebno prema žrtvama, da se mjera genocida utvrđivala čudnim aršinima. Obrazloženje po kojem genocid nije počinjen nigdje osim u Srebrenici – najblaže rečeno - uvredljiv je, prije svega za pogubljene, istrebljene, raseljene stanovnike Prijedora, Ključa, Kotor Varoša, Sanskog  Mosta, Vlasenice  i Foče.

Kako drugačije tumačiti slijedeći stav Sudskog Vijeća: “Vijeće je razmotrilo da li je ciljani dio činio značajni dio zaštićene grupe i zaključilo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio zaštićene grupe i da nisu, ni na koji način, predstavljali njen značajni dio“.

Ako je preko 5000 ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru „beznačajni dio“ tzv.zaštićene grupe, onda je apsurdno govoriti i o pravdi i o pravednosti.

Ovim putem još jednom izražavamo sućut i poštovanje svim žrtvama agresije na  Bosnu i Hercegovinu, njihovim porodicama, svim preživjelim i hrabrimo ih da se  i u ovom teškom trenutku uzdignu iznad bilo kakvog politikanstva i najezde političkih lešinara koji su i do sada na tuđim mukama i tuđim žrtvama gradili svoj politički imidž kod „druge strane“ a posebno da prestanu vjerovati „čuvenim“ zaštitnicima svoga naroda.

Takođe apelujemo da se ne dozvoli dizanje tenzija koje vode daljem širenju međunacinalne mržnje, jer je i to argument onih koji definitivno hoće da podijele ovu zemlju. Običan čovjek, žrtva ili živući paćenik, njima ne predstavlja ništa osim sredstva za ostvarenje svog opstanka na vlasti - navode iz DF-a.

Presuda Ratku Mladiću treba dovesti do suočavanja s istinom

Osuda Ratku Mladiću na najtežu kaznu koju Haški tribunal može izreći predstavlja makar djelić satisfakcije za žrtve genocida i masovnih zločina.

Naša pažnja u ovom trenutku i u budućnosti treba da bude okrenuta prema žrtvama, a ne prema zlikovcima kakav je Ratko Mladić. Očekujemo da i ova presuda konačno dovede do suočavanja s istinom kao ključne tačke u procesu obnove povjerenja u BiH i u regionu. Ona je posebno važna za srpski narod, jer je ona šansa da se hipoteka nesporno počinjenog užasnog zločina skine sa naroda i odgovornim učine zločinačka rukovodstva  koja su narod poveli stranputicom.

Iako je Vijeće Haškog tribunala pravilno utvrdilo činjenice o događajima u ratu u BiH sa žaljenjem konstatujemo da nije smoglo snage da ih ispravno pravno kvalificira  tj. da je počinjen genocid ,ne samo u Srebrenici, već i u drugim općinama.

Unatoč tome, smatramo da  je Haški tribunal u svom dosadašnjem radu utvrdio istinu o događajima u BiH od 1992-1995. godine. Posao Haškog tribunala mora nastaviti Sud BiH tako da svako ko je počinio ratni zločin treba doći pred lice pravde.