REAKCIJE

Subašić: Želim da Mladiću za života na san dolazi moj ubijeni sin!

Objavljeno u kategoriji BiH na 22.11.2017 12:16:03

REAKCIJE

Subašić: Želim da Mladiću za života na san dolazi moj ubijeni sin!

Objavljeno u kategoriji BiH na 22.11.2017 12:16:03


Munira Subašić Foto:Patria/Armin Aljović

Munira Subašić, predsjednica udruženja Majki enklave Srebrenica rekla je da želi da Ratku Mladić svaku noć na san dolazi njen ubijeni sin, kao i Mladićeva kćerka "koja se ubila zbog oca".

- To mu ja želim. Želim i da dočeka žalbenu presudu, da dugo poživi – kazala je Subašić najavljujući nove tužbe u vezi s učešćem Srbije u agresiji na BiH.

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim sudom prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić po tački 1 nije kriv za genocid u šest bh. općina ali je kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata na tim prostotima. Kriv je za genocid u Srebrenici. Kriv je za istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija i zločin protiv čovječnosti, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje i kršenje i zakona običaja ratovanja, protivpravni napadi na civile, uzimanje talaca i kršenje običaja ratovanja.

Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije zločine uključujući genocid. Kao olakšavajuće okolnosti odbrana se pozivala na mnoge okolnosti kao i na to da ima smanjene mentalne psosobnosti. Iz razloga u presudi Vijeće smatra da to nije imalo skoro nikakvu težinu.