REAKCIJE IZ BEOGRADA

Izetbegovićeva izjava došla je kao kec iz rukava Srbiji, skreće se pažnja sa važnijih pitanja

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.11.2017 13:23:00

REAKCIJE IZ BEOGRADA

Izetbegovićeva izjava došla je kao kec iz rukava Srbiji, skreće se pažnja sa važnijih pitanja

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.11.2017 13:23:00


Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Intervju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za DW izazvao je žestoke reakcije političara u Srbiji i entitetu Republika Srpska.

Srbijanski mediji pogrešno su prenijeli Izetbegovićev odgovor na pitanje hoće li BiH priznati Kosovo.

- Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti moje kolege u Srbiji, ali naši pokušaji da se to uradi samo su nanijeli štetu unutar BiH, ništa nisu pomogli Kosovu – kazao je Izetbegović, dok je Tanjug u prenesenom tekstu napisao kako je Izetbegović rekao da će BiH priznati Kosovo.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otišao je toliko daleko da je pozvao predsjednika Aleksandra Vučića da u narednih 48 sati sazove hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dejan Kožul: Bakirova izjava dočekana je kao kec u rukavu

Novinar i dopisnik Federalne televizije iz Beograda Dejan Kožul za agenciju Patria kaže kako je Izetbegovićeva izjava došla kao kec iz rukava uoči izricanja presudu Ratku Mladiću.  

- Kao prvo, znamo da kakva god nadanja bila Bakira Izetbegovića, kad je riječ o Kosovu da je tehnički priznanje neizvodljivo. Sasvim bespotrebne reakcije na nečija nadanja. Na kraju, donedavni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nikad nije rekao da je prestao sanjati Veliku Srbiju, što je ipak viši nivo od nadanja, zar ne? Sve to nam govori da odnosi Srbije i BiH nisu ni izbliza toliko dobri kako se to pokušava prikazati.

U svjetlu skorog izricanja presude Ratku Mladiću gdje se može iščitavati i odgovornost Srbije za genocid, Bakirova izjava dočekana je kao kec u rukavu. Savršena za pripremu terena i skretanje sa pravog problema, a to su ti dubinski odnosi Srba i Bošnjaka koji nikad neće biti na nivou dok se neraščišćena pitanja prošlosti ne riješe. Uvijek će se naći neki Bakir koji će sličnom izjavom proizvesti reakcije kakve sad viđamo, a u Srbiji će se uvijek naći neko ko će jedva dočekati nešto slično. Dakle, začarani krug – kazao je Kožul za NAP.

Snežana Čongradin: Kontinuitet politike Srbije iz devedesetih 

Novinarka i kolumnistica beogradskog lista Danas Snežana Čongradin smatra da sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost predstavlja samo nastavak politike Srbije iz devedesetih godina. 

- Sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije zbog toga što je jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao da bi ta država trebalo da prizna Kosovo jeste jedan agresivan akt, koji, zapravo, predstavlja politiku kontinuiteta sa onom iz devedesetih, kada je Srbija ratovala na prostoru BiH. Jer, u kakvoj je vezi nacionalna sigurnost, sigurnost građana Srbije sa mišljenjem jednog državnog zvaničnika BiH da bi trebalo priznati Kosovo? Čak i da postoji mogućnost da BiH to učini bez saglasnosti Republike Srpske, na koji način bi to uticalo na sigurnost građana Srbije? Da li građani Srbije treba da očekuju da ih neko napadne zbog toga što bi jedna susjedna država priznala Kosovo – kaže za agenciju Patria Snežana Čongradin.

Ona dodaje kako ne možemo biti sigurni koliko su prijetnje opasne i realne, a koliko su namijenjene za unutrašnjo-političke prilike u Srbiji.

- Očigledno je upravo suprotno, zvanični Beograd hoće da pošalje signal da bi mogla da bude ugrožena sigurnost građana u BiH zbog takve izjave člana Predsjedništva BiH, on prijeti i pravi atmosferu predratnog stanja, računajući na snagu i uticaj predsjednika Republike Srpske koji bi tako nešto mogao da izazove, kao što i sve vrijeme izaziva na području susjedne države. Nalazimo se u situaciji da ne možemo biti sigurni koliko su te prijetnje realne, a koliko su samo namijenjene unutrašnjoj politici u Srbiji – politike neprestanog održavanja regionalne nestabilnosti, kako bi se druge teme vezane za socijalno ekonomski položaj većine ovdašnjih građana, gurnule pod tepih i ispostavile kao sekundarne u odnosu na navodnu nacionalnu ugroženost.

Kada je riječ o priznanju Kosova, nezavisno od ove prljave političke igre srpskih zvaničnika, razumije se da bi priznanje Kosova i od strane Srbije bilo u interesu, prije svih, upravo građana Srbije. Isto kao što bi to bilo jasno određenje Srbije prema sopstvenoj ulozi tokom rata u Bosni, odnosno konačni raskid sa politikom koju sprovodi predsjednik Republike Srpske. Jer, evidentno je da, iako se ovdje plasiraju priče o tome da je Srbija faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ona je najjači izvor nestabilnosti, što i ova reakcija na mišljenje člana Predsjedništva BiH o priznanju Kosova potvrđuje – kazala je Čongradin.

Kolumnista portala Autonomija.info Zlatko Jelisavac smatra da ne očekuje da će se odnosi između BiH i Srbije značajnije promijeniti nakon ovoga.

- Ne vjerujem da će se sem buke i prenemaganja, desiti išta ozbiljnije. Ne vjerujem u neka tektonska pomjeranja u odnosima. Vučić je odmah sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, a Dodik reži po medijima kao i obično, mislim da dalje od toga neće ići kada je region u pitanju – kazao je Jelisavac za Patriju.