GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije ne isključuje saradnju s NATO-om

Objavljeno u kategoriji Region na 14.11.2017 09:52:37

GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije ne isključuje saradnju s NATO-om

Objavljeno u kategoriji Region na 14.11.2017 09:52:37


Foto Arhiv

BEOGRAD, (Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da taj vojni savez poštuje vojnu neutralnost Srbije i dodao da Srbija samostalno treba da odluči hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu.

- Srbija sama treba da riješi hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije - rekao je Stoltenberg u intervjuu za Blic.

On je kazao da NATO poštuje suverenitet svake države u odlučivanju političkim i sigurnosnim angažmanima i da to isto očekuju od Rusije.

- Svako vanjsko miješanje u demokratske procese neprihvatljivo je. Ljudi u Srbiji i na čitavom Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju koliko bi bilo opasno kada bismo se vratili u vrijeme kada su etnički sukobi bili iznad dobosusjedskih odnosa, a populistički slogani i retorika podrivali izglede za evropsku integraciju. Samo srpski narod može da odredi svoj put, ali njihova odluka ma kakva bila mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama - rekao je Stoltenberg.

On je kazao da NATO veoma cijeni partnerstvo sa Srbijom i da je spreman da ga unaprijeđuje kroz blisku saradnju sa srbijanskim vlastima.

- Neutralnost ne isključuje saradnju. NATO je razvio duboku saradnju s određenim brojem neutralnih država uključujući Švedsku, Finsku i Austriju - rekao je on i podsjetio da će predsjednik Srbiije Aleksandar Vučić u srijedu posjetiti sjedište NATO-a u Briselu.