REAGIRANJE

Pogrešno prenijeta izjava Izetbegovića izazvala lavinu reakcija u regionu

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.11.2017 21:40:55

REAGIRANJE

Pogrešno prenijeta izjava Izetbegovića izazvala lavinu reakcija u regionu

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.11.2017 21:40:55


Foto Patria

BEOGRAD/BANJA LUKA, (Patria) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da se nada da će predsjednik Aleksandar Vučić sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog izjave Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova.

„Ovakve najave nisu dobre za situaciju u regionu. Očekujem da će Aleksandar Vučić, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova, sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati. Ovo tijelo će razmotriti dalje korake države i naš odnos prema takvom potezu Izetbegovića“, izjavio je Stefanović.

Tanjug je ranije danas emitovao dio intervjua bošnjačkog člana Predsednistva BiH Bakira Izetbegovića koji je dao za DW.

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor prenio sa: "Da".

Ipak, to nije bio Izetbegovićev originalni odgovor.  

Izetbegović je na to pitanje odgovorio: "Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo biti priznato. Sad će se naljuti moje kolege u Srbiji, ali naši pokušaji da se to uradi samo su nanijeli štetu unutar BiH, ništa nisu pomogli Kosovu", kazao je Izetbegović, te dodao da je za priznavanje Kosova od strane BiH potrebna saglasnost iz druga dva konstitutivna naroda u zemlji. No, i prije nego je došla dopunjena vijest uslijedile su reakcije iz Srbije i bh. entiteta RS.