PRAVOSUĐE BIH

Goran Salihović mora biti vraćen na poziciju glavnog tužioca najkasnije do četvrtka?

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.11.2017 09:38:00

PRAVOSUĐE BIH

Goran Salihović mora biti vraćen na poziciju glavnog tužioca najkasnije do četvrtka?

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.11.2017 09:38:00


Goran Salihović Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Suspendirani glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović mora biti vraćen na posao najkasnije do četvrtka, potvrđeno je agenciji Patria nezvanično iz više izvora u Tužilaštvu BiH.

Ustavni Sud Bosne i Hercegovine ranije je zaključio da je postupak protiv Salihovića trajao nerazumno dugo.

„U slučaju da se ne primjeni odluka Ustavnog suda, članovi VSTV-a i predsjednik VSTV-a će počiniti krivično djelo, i poslat će poruku javnosti da tijelo koje predstavlja sudije i tužioce ne poštuje zakon i odluke Ustavnog suda“, tvrdi ovaj izvor.

Disciplinska komisija Visokog i sudskog tužilačkog vijeća je na prijedlog Ureda disciplinskog tužioca 2016. godine donijela odluku o udaljavanju Salihovića s funkcije glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Disciplinski tužilac Salihoviću spočitava nekoliko propusta u radu. Neke od tih zamjerki su: Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, miješanje u postupanje suca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti... Salihović je odbacio sve navode iz optužbe.

Disciplinska komisija VSTV-a Salihovića je privremeno suspendirala krajem septembra 2016. Suspenzija može trajati najviše godinu dana, kada je Komisija morala dokazati propuste u radu Salihovića ili obustaviti suspenziju. Ništa od toga se nije desilo do danas. Ustavni sud BiH je potvrdio da je probijen rok za donošenje konačne odluke u slučaju Salihović.

"U svakom slučaju, polazeći od navoda iz apelacije te informacija koje su dostupne u medijima, može se reći da je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku što implementira u konkretnom slučaju da je došlo do zastare, odnosno nije se moglo opravdati nikakvo  produženje roka koje je Visoko vijeće tražilo i napravilo. Ako je tako, za očekivati je da VSTV u najkraćem roku donese rješenje kojim se ukidaju sve dosadašnje odluke i provedene radnje te obustavlja vođenje disciplinskog postupka", izjavio je Salihović medijima ranije. Dodao je da bi "praktično time trebala biti ukinuta i suspenzija, i da bi u najkraćem roku trebao biti vraćen na funkciju glavnog tužioca".

"Ako je ovakva odluka Ustavnog suda, a odluke Ustavnog suda se moraju poštovati, u protivnom je to krivično djelo, Visoko vijeće mora postupiti po odluci. Ali, moramo sačekati", naveo je Salihović u ranijoj izjavi za N1.

Profesor s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević ranije je rekao kako smatra da cijeli proces protiv Salihovića ima elemente politički montiranog procesa. Najviše mu je zasmetalo to što je javnost isključena iz postupka, iako je i sam suspendirani Salihović tražio da kompletan postupak protiv njega bude dostupan javnosti.

Poziciju v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH trenutno obavlja tužiteljica Gordana Tadić, koju mediji dovode u vezu s nekim od visokopozicioniranih kadrova HDZ-a BiH.