BARCELONA

Španski premijer pozvao građane Katalonije da izađu iz separatističkog haosa

Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.11.2017 17:38:59

BARCELONA

Španski premijer pozvao građane Katalonije da izađu iz separatističkog haosa

Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.11.2017 17:38:59


Foto Arhiv

BARCELONA, (Patria) - Dan nakon što se u Barceloni okupilo 750.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, španski premijer Mariano Rajoy rekao je kako će regionalni izbori pomoći da se okonča "separatistički haos" u toj pokrajini i pozvao "tihu većinu" da izađe na izbore 21. decembra u odbranu cjelovitosti Španije.

- Moramo vratiti Kataloniju iz haosa separatizma. S demokratijom želimo vratiti Kataloniju za sve - poručio je španski premijer.

U svom prvom posjetu glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika izglasala nezavisnost, Rajoy je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore

- Želimo masovni odaziv na izbore kako bi počela jedna mirna etapa... Potrebno je što prije vratiti Kataloniju u normalu i smiriti društvene tenzije - rekao je Rajoy.

Španska vlada preuzela je upravljanje nad katalonskom administracijom do 21. decembra, za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji na kojima se nada pobijediti zagovornike nezavisnosti.

- Potrebno je da na njih izađe tiha većina. Ti izbori će biti pravi, zakonski i demokratski - rekao je Rajoy na skupu svoje Narodne stranke desnog centra u Barceloni.