POLICIJA HAPSILA ANTIFAŠISTE

Hiljade fašista marširalo ulicama Varšave: Evropa će biti bijela ili je neće biti

Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.11.2017 10:22:45

POLICIJA HAPSILA ANTIFAŠISTE

Hiljade fašista marširalo ulicama Varšave: Evropa će biti bijela ili je neće biti

Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.11.2017 10:22:45


Foto Twitter

VARŠAVA, (Patria) - Deseci hiljada radikalnih nacionalista prošli su jučer Varšavom u tradicionalnom Maršu nezavisnosti na 99. godišnjicu obnavljanja nezavisnosti Poljske.

Marš se ove godine održao pod parolom "Mi hoćemo Boga", uz transparente "Bijela Evropa bratskih naroda", "Evropa će biti bijela ili bez ljudi" uz skandiranje "Naš put je nacionalizam, udri udri u liberalizam", "Bog, čast, domovina", "Smrt neprijateljima domovine", "Poljska bijela katolička".

U atmosferi kao na nogometnim utakmicama, uz upaljene baklje, petarde i vatromet pred početak Marša nezavisnosti, gosti istomišljenika poljskog ekstremističkog Narodnog radikalnog bloka koji organiziraju marš, koji su došli iz Slovačke i Italije pozvali su Evropljane da se udruže protiv, kako su rekli, neomarksista iz Evropske unije i islamista navodeći da "Evropa mora biti kršćanska i bijela ili će propasti".

- Primitivna kultura i vjera islamista ne može mjeriti s našom evropskom kršćanskom kulturom. Vi ste predvodnica cijele Evrope, braćo. Svi islamisti neka vide da ovdje nisu dobro došli. Branit ćemo naše slavenske žene i djecu. Branit ćemo našu kršćansku vjeru. Bog, čast i domovina - kazao je masi pred početak marša Milo Mazurek iz neofašističke Narodne stranke Naša Slovačka, koja je doživjela prije sedam dana potpuni debakl na regionalnim izborima i sada ima samo dva regionalna zastupnika.

U Maršu nezavisnosti kome su konzervativne poljske vlasti stranke Pravo i Pravda ove godine odobrile privilegirani status tzv. ciklične manifestacije za naredne četiri godine tokom koje su prema zakonu zabranjene sve kontramanifestacije na udaljenosti od 100 metara, čule su se parole protiv ljevice i skandiranje "Na drveću umjesto lišća visit će tijela komunista", protiv pripadnika LGBT a ove godine prvi put i radikalne antiukrajinske parole.

Marš je osiguravalo više od 6.000 policajaca koji su dobili pojačanja iz regije.

Na ulice su u antifašistički Marš slobode i ravnopravnosti, suprotno ekstremistima, izašle drugom trasom, također centrom grada, hijade Varšavljana sa transparentima: "Za vašu i našu slobodu" ili "Poljska bijela samo zimi" sa zastavama Evropske unije. Njihov Marš uz zvuke muzike i veselo skandiranje podsjećao je na karnevale.

Policija je privela grupu od preko 40 antifašističkih aktivista iz pokreta Građani Republike, koja je aktivna na demonstracijama protiv poljske vlade, zato što su se okupili na trasi Marša nezavisnosti, javili su reporteri lista Gazeta Wyborcza.

Marš nezavisnosti je završio na poljani ispred Narodnog stadiona ponovo vatrenim govorima.

Od ekstremističkog rodoljublja distancirala se ove godine uticajna Poljska katolička crkva posebno zbog glavne ovogodišnje parole "Hoćemo Boga" a poljski velikodostojnici više puta su u danima pred Dan nezavisnosti upozoravali da patriotizam ne znači nacionalizam.