ZATRAŽENE MJERE ZABRANE

Uhapšeni u akciji Registar pušteni na slobodu

Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 10.11.2017 22:30:00

ZATRAŽENE MJERE ZABRANE

Uhapšeni u akciji Registar pušteni na slobodu

Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 10.11.2017 22:30:00


Ročište u subotu ujutro

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je Tužilaštvo BiH uputilo prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene koji su uhapšeni u akciji Registar, oni su u večernjim satima pušteni na slobodu. Ročište o mjerama zabrane će biti održano u subotu ujutro.  

U akciji Registar uhapšeni su Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i Enes Maslo koji se sumnjiče za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 1 milion KM. Istraga se vodi i protiv Aleksandra Ristića, koji nije državljanin BiH i nalazi se van BiH. 

- Mjere zabrane, između ostalog, će uključivati zabrane međusobnog sastajanja među osumnjičenima, a za jednog osumnjičenog i zabranu putovanja izvan BiH. Predložene mjere dovoljne su da se ne ugrozi istraga koja je u završnoj fazi. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu u kojem se uskoro očekuje podizanje optužnice - saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH. 

Advokatica Predraga Kurteša Vasvija Vidović kazala je novinarima kako je od 16 sati trajala borba da se osumnjičeni puste iz pritvora jer je Sud tako tražio nakon odluke Tužilaštva da zatraži samo mjere zabrane.