PODNIO OSTAVKU

Libanon optužuje Saudijsku Arabiju da drži premijera Haririja u kućnom pritvoru

Objavljeno u kategoriji Svijet na 10.11.2017 16:19:27

PODNIO OSTAVKU

Libanon optužuje Saudijsku Arabiju da drži premijera Haririja u kućnom pritvoru

Objavljeno u kategoriji Svijet na 10.11.2017 16:19:27


Foto Twitter

BEIRUT, (Patria) - Libanon vjeruje kako je Saad al-Hariri zadržan u Saudijskoj Arabiji, odakle je podnio ostavku na mjesto libanskog premijera, rekla su dva visoka libanonska dužnosnika, objavio je Reuters.

Libanon je trenutno u dubokoj krizi koja se dogodila uslijed borbe za moć između Saudijske Arabije i Irana.

Treći Reuterskov izvor, visoko pozicionirani političar, rekao je kako je Saudijska Arabija naredila Haririju da podnese ostavku te kako da drže u kućnom izvoru. Četvrti izvor koji je upoznat sa situacijom kazao je kako Saudijska Arabija kontrolira i ograničava njegovo kretanje.

Saudijska Arabija negira da je Hariri u kućnom pritvoru, a on nije davao izjave i nije negirao da je njegovo kretanje ograničeno.

Nakon iznenadne posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Rijadu, francuske vlasti kazale su kako se ne čini da je Hariri zatočen u Saudijskoj Arabiji. Američki šef diplomacije Rex Tillerson kazao je kako “nema indicija”, da je Hariri zadržan, te kako su od Saudijaca dobili garancije da je Hariri na slobodi.

- Zadržavanje Haririja s ograničenom slobodom u Rijadu napad je na libanonsku suverenost. Naše dostojanstvo je njegovo dostojanstovo. Radit ćemo sa stranim državama kako bi ga vratili u Bejrut - rekao je visoki libanonski dužnosnik, koji je govorio za Reuters pod uvjetom anonimnosti jer Vlada još uvijek nije zauzela tu poziciju.

Saudijska Arabija kaže kako je Hariri podnio ostavku jer je Hezbollah, koji je bio dio njegove koalicijske Vlade, “oteo” libanonski politički sistem.

Hariri je u televizijskom prenosu u subotu podnio ostavku kazavši kako sluti zavjeru s ciljem njegova ubistva. Kritikovao je tada Iran i njegovog libanonskog savjetnika Hezbollah.

-Živimo u ozračju sličnom onom koje je prethodilo ubistvu mučenika Rafika al-Haririja. Slutim da se tajno stvara zavjera kojoj sam ja meta - rekao je Hariri govoreći o svom ocu, bivšem premijeru ubijenom u atentatu 2005. godine.

Hariri je postao premijer krajem prošle godine nakon političkog sporazuma koji je doveo saveznika Hezbollaha Michela Aouna na funkciji predsjednika. Hezbollah je politički dominantan u Libanonu, ali dio stanovništva nije zadovoljan s njihovim vezama s Iranom i podrškom sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Saudijska Arabija je na početku podržavala Haririjevu Vladu, ali ju je potom žestoko kritikovala do njegovog odstupanja, tvrdivši kako nisu djelovali protiv Hezbollaha, čija je gerilska vojska znatno moćnija od slabe države.

Hariri, poslovni tajkun čija je porodica zaradila bogatstvo u Saudijskoj Arabiji, a njegova ostavka dogodila se istodobno kao i val hapšenja saudijskih prinčeva i poslovnih ljudi optuženih za korupciju, otišao je u Saudijsku Arabiju prošlog petka.