MEDIJI

Zašto se Vučić boji makedonskog scenarija?

Objavljeno u kategoriji Region na 10.11.2017 09:35:14

MEDIJI

Zašto se Vučić boji makedonskog scenarija?

Objavljeno u kategoriji Region na 10.11.2017 09:35:14


Vučić i Zaev Foto RSE

PRAG, (Patria) - Evropska unija je dugo tolerirala etabliranje jednog autoritarnog režima u Makedoniji koji nam je ukrao državu i urušio sve njene institucije. Situacija je postala dramatična kada je Makedonija ekonomski kolabirala i kada je izbila afera o masovnom prisluškivanju građana. Veoma važan faktor promjene bila je činjenica da opoziciona partija - Socijaldemokratski savez - nije bila rasturena kao opozicija u drugim zemljama regiona. Ona je preživjela režim i uspjela da iznjedri lidera - Zorana Zaeva, koji je konsolidovao stanku izlažući opasnosti i sebe i svoju porodicu, poručio je ovo nedavno u emisiji Most na Radio Slobodna Evropa Ljubomir Frčkoski, profesor Pravnog fakulteta u Skoplju i bivši ministar inostranih poslova Makedonije.

„Dvije godine je trajao sukob s režimom - i na političkoj sceni, i na ulicama, i u medijima - što je rezultiralo dramatičnim ulaskom međunarodne zajednice u taj sukob. Proces promjene režima od autoritarnog ka demokratskom izveden je u periodu od godinu i po dana. Makedonski slučaj je pokazao da je autoritarni režim moguće srušiti relativno mirnom tranzicijom“, rekao je Frčoski, prenosi agencija Patria.

Sagovornici Radija Slobodna Evropa Frčkoski i Zoran Živković, lider opozicione Nove stranke i bivši premijer Srbije govorili su o tome kako je u Makedoniji poslije deset godina oboren autoritarni režim Nikole Gruevskog, koje su sličnosti između Gruevskog i Vučića, šta je tražio pripadnik srpske tajne službe u makedonskom parlamentu u vreme upada pristalica Gruevskog, šta je Srbija htjela da postigne povlačenjem osoblja svoje ambasade iz Skoplja, o harangi koji su režimski mediji u Srbiji vodili protiv novog makedonskog premijera Zorana Zaeva, koliko su ozbiljne Dačićeve prijetnje da bi Srbija, koja je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, mogla da promjeni stav i da je ubuduće naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, zašto se Zaev izvinjava Vučiću, kao i o tome šta bi značio makedonski scenario u srpskim uslovima.

Kompletan intervju pogledajte klikom OVDJE.