SARAJEVO

Promovirani "Sebijini snovi": Adžović pokazao da novinari mogu postati dobri književnici

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 09.11.2017 21:56:53

SARAJEVO

Promovirani "Sebijini snovi": Adžović pokazao da novinari mogu postati dobri književnici

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 09.11.2017 21:56:53

Foto:Patria Foto:Patria

SARAJEVO, (Patria) - Novinar i publicista Ruždija Adžović promovisao je danas u Sarajevu svoju petu knjigu "Sebijini snovi", a radi se o zbirci pripovijetki.

Na promociji su govorili Fehim Kajović, Kerim Sefer i Safet Sijarić.

Knjiga pripovijetki „Sebijini snovi“ nastala je tokom autorovog putovanja po sjećanjima  i emotivnog „lebdenja“ između između kako on kaže “moje dvije domovine - Crne Gore i Bosne i Hercegovine te Sarajeva i Podgorice”.

 Stoga se i u ovom mojoj knjizi, kao ranije u mom romanu „Ogrlica iz Šanliurfe" i drugim knjigama, prožimaju Crna Gora i Bosna i Hercegovina, životi i sudbine ljudi ovih krajeva.

Tokom mog literarnog izražavanja, koje sve više uzima primat nad mojom osnovnom profesijom – novinarstvom, prožimaju se te moje dvije domovine: Crna Gora, stečena rođenjem, i Bosna i Hercegovina, izabrana domovina i ništa manje značajna u mom životu i emocijama – izjavio je Ruždija Adžović, povodom objavljivanja knjige „Sebijini snovi“.

Recenzije za knjigu „Sebijini snovi“ napisali su naš poznati pisac, akademik Abdulah Sidran i crnogorski književnik, prof. dr. Novak Kilibarda. 

Književnik i novinar Fehim Kajović približio je večeras knjigu čitajući citate koji opisuju život junakinje. Neke od pripovijetki koje se nalaze u knjizi su "Mejrin grijeh", "Vučko", "Sjene Sergeja Jesenjina" i druge.

Kerim Sefer, autor romana "Prokletstvo mira" rekao je kako knjiga "Sebijini snovi" predstavlja sociološku priliku da se sagledaju svi kulturološki efekti koji su spona između Crne Gore i BiH, jer je radnja u djelu smještena između ove dvije države. 

On je kazao da je Ruždija Adžović čovjek koji je pokazao da novinari mogu postati dobri književnici koji će dotaknuti naše srce emocijama koje su prenesene.

Sam autor tokom promocije, koja je bila prožeta dubokim emocijama, zahvalio je porodici I prijateljima na podršci, a najveći aplauz dobio je dok e obraćao supruzi. Muzičku pratnju na promociji izvodila je njegova kćerka Aida na klaviru, inače studentica Muzičke akademije u Sarajevu.