STABILNO POSLOVANJE

Toplane Sarajevo obilježavaju 40 godina postojanja

Objavljeno u kategoriji Biznis na 03.11.2017 11:16:00

STABILNO POSLOVANJE

Toplane Sarajevo obilježavaju 40 godina postojanja

Objavljeno u kategoriji Biznis na 03.11.2017 11:16:00

Džubur predstavio historijat preduzeća (Foto: Patria) Džubur predstavio historijat preduzeća (Foto: Patria)

KJKP Toplane Sarajevo 3. novembra obilježavaju 40 godina postojanja i danas imaju više od 53.000 korisnika što ih čini najkompleksnijim sistemom ove vrste u BiH ali i šire, piše agencija Patria.

Razvoj i izgradnja cjelovitog sistema daljinskog grijanja prekinuti su 1992. godine, a u tom periodu skoro cijeli sistem je uništen.

- Projekat urgentne rekonstrukcije izvršen je od 1996. do 2000. godine te je ponovo uspostavljena funkcija zagrijavanja – kazao je Džubur.

Direktor Toplana Sarajevo Admir Džubur kazao je da preduzeće posluje bez gubitaka, a da je dug građana prema ovom preduzeću 70 miliona KM. To je dug koji je nastao od 1996. godine do danas. Na Općinskom sudu u Sarajevu nalazi se 200.000 predmeta kako bi se naplatila potraživanja.

- Procent naplate je 95 posto i zahvaljujemo se urednim platišama bez kojih danas ne bismo bili ono što jesmo. U planu je i veliki projekt izgradnje kotlovnice na Alipašinom Polju koji bi, nadamo se, trebao biti završen do početka sljedeće grijne sezone. Nastavljamo raditi na automatizaciji i modernizaciji postrojenja – kazao je Džubur.

Dug koji Toplane imaju prema Sarajevogasu koji se uredno izmiruje prema potpisanom ugovoru potpisanom na rok od 70 godina.

Džubur navodi da je današnja cijena centralnog grijanja usklađena sa cijenom prirodnog gasa.

- Danas imamo adekvatnu tarifnu politiku, novi način obračuna i Uredbu o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije prilagođenu svim zainteresiranim stranama – kaže Džubur.

KJKP Toplane u sistemu imaju 140 savremenih kotlovskih postrojenja i 83 kilometra distributivne mreže.

U periodu od 2013. do 2017. godine na daljinski sistem KJKP Toplane-Sarajevo priključeno je 25 novoizgrađenih stambeno-poslovnih objekata koji su se do tada zagrijavali iz vlastitih kotlovnica. Ukupna zagrijavana površina povećana je za novih 200.000 metara kvadratnih.