OTVORENO PISMO

Memić pisao Draganu Lukaču: Godinu i po niste ništa poduzeli u vezi ubistva mog Dženana

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.10.2017 22:00:00

OTVORENO PISMO

Memić pisao Draganu Lukaču: Godinu i po niste ništa poduzeli u vezi ubistva mog Dženana

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.10.2017 22:00:00


Muriz Memić (Foto: Arhiv)

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića reagirao je na izjave direktora Federalne uprave policije Dragana Lukač. Memić u pismu koje će biti dostavljeno i Lukaču navodi da FUP nije ništa poduzeo u slučaju smrti Dženana Memića, piše agencija Patria.

- Prilikom našeg prvog susreta ja sam Vas informisao o mom slučaju ali tim povodom vi za više od godinu i po niste ništa poduzeli. Prije nekoliko dana sam od Vas i pismenim putem tražio konkretnu informaciju da li je postupajući inspektor FUP-a, kojem ste vi nadređeni, saslušao određeno lice vezano za slučaj ubistva mog djeteta, a Vi ste mi odgovorili da se obratim Federalnom tužilaštvu i Kantonalnom tužilaštvu, očigledno izbjegavajući odgovor na moje pitanje – navodi Memić.

Ogorčeni otac ističe da je shvatio kakav položaj ima oštećeni u postupku, ali i da je kroz svoju borbu i agoniju dugu skoro dvije godine upoznao veći broj ljudi koji su imali sudbinu sličnu njegovoj.

- Uvjerio sam se da su i oni, kao i ja ogorčeni radom policije i pravosuđa. Vi se pozivate na statistiku i poredite nas sa susjednim zemljama vezano za broj nerasvijetljenih ubistava, navodeći da ih možemo na prste prebrojati. Ja vas molim da mi navedete gdje se to u okruženju desilo takvo očigledno ubistvo, kao u slučaju mog sina Dženana Memića, a da se povodom toga postupak na sudu vodi kao da je u pitanju saobraćajna nesreća.

Memić tvrdi da postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih se može u potpunosti rasvijetliti događaj ali da policijski i pravosudni organi zbog očiglednog političkog i inih utjecaja to ne čine.

- Posebno me boli što niko u policiji niti u pravosuđu nije pokazao niti najmanju dozu ljudskosti nego su od početka ignorisali sva moja saznanja, iako su ista zasnovana na neoborivim dokazima kojih svakog dana imam sve više. Jedino što mogu zaključiti jeste da je ovo najveći slučaj korupcije u poslijeratnoj BiH.

Memić na kraju svog pisma navodi da nikada neće stati u otkrivanju istine o smrti svog sina.