SELEKTOR DO NOVE GODINE

Ko će naslijediti Baždarevića: Mnogo kandidata, ali malo ozbiljnih

Objavljeno u kategoriji Sport na 11.10.2017 18:19:00

SELEKTOR DO NOVE GODINE

Ko će naslijediti Baždarevića: Mnogo kandidata, ali malo ozbiljnih

Objavljeno u kategoriji Sport na 11.10.2017 18:19:00


Foto Arhiv

Piše: Haris Ljevo

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Estonije u Talinu okončala je kvalifikacije za SP u Rusiji naredne godine. Bio je to gorak okus pobjede.

Sa završetkom utakmice u Talinu prestao je i ugovor selektoru Mehmedu Baždareviću. Meša je nakon utakmice izjavio da ima želju nastaviti raditi na klupi reprezentacije, ali mu Izvršni odbor Saveza skoro sigurno neće ponuditi produžetak saradnje.

Baždarević je na klupi reprezentacije proveo dva kvalifikacijska ciklusa, ali nije uspio odvesti reprezentaciju ni na EP u Francuskoj 2016. ni na SP 2018. godine, pa je logično da selektorsku poziciju prepusti nekome drugom.

Nekoliko imena je u opticaju za njegovog nasljednika.

Svaki put kad se bira novi selektor reprezentacije u prvi plan iskoče imena Faruka Hadžibegića, Amara Osima, Sergeja Barbareza, Duška Bajevića i Vahida Halilhodžića.

Vaha je bez ikakve sumnje naš najuspješniji trener u svijetu, ali ima najmanje šanse da preuzme reprezentaciju. Jablaničanin je navikao raditi u uređenim sistemima i nije baš zainteresovan da radi u ovako nesređenom stanju kakvo je u Savezu.

Amar Osim je najtrofejniji trener u domaćem fudbalu, odavno je kandidat za selektora, visinom plate je poprilično prihvatljiv Savezu, ali pitanje je koliku podršku uživa.

Hadžibegić je trenutno bez posla, ali svojim čestim kritikovanjem ljudi u Savezu vjerovatno je sam sebi zatvorio vrata. Barbarez je želja navijača, ali ni on nije baš u nekoj ljubavi s ljudima u Savezu. Barbarez kao trener nikada nije vodio nijedan klub, pa mu je i to nedostatak.

Pored Halilhodžića najimpresivniju biografiju ima Duško Bajević, ali Princ s Neretve se nikad nije nametao nikome, što je u našem fudbalu veliki minus. Da je bio malo „bezobrazniji“ i da se, narodski rečeno, laktao, danas bi bio prvi kandidat.

Pored domaćih trenera u igri je i nekoliko stranaca. U prvom redu su srbijanski stručnjaci Radomir Antić i Milovan Rajevac, Hrvat Igor Štimac, Slovenac Srećko Katanec, te njemačka legenda Lothar Mathaus.

Antić bi, kao neko ko je trenirao Real, Barcelonu i Atletico, a da Savez ima dovoljno novca, bio najozbiljniji kandidat za Mešinog nasljednika, ali trenutna situacija je potpuno suprotna.

Reprezentacija bi do kraja godine trebala dobiti novog selektora, a u narednim danima će vjerovatno na površinu isplivati još dosta kandidata. Borba slijedi.