HITNA SJEDNICA

Španska Vlada traži od Katalonije da se jasno izjasni je li proglasila nezavisnost ili nije

Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.10.2017 13:16:52

HITNA SJEDNICA

Španska Vlada traži od Katalonije da se jasno izjasni je li proglasila nezavisnost ili nije

Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.10.2017 13:16:52


Mariano Rajoy Foto: Twitter

Španski premijer Mariano Rajoy kazao je nakon današnje hitne sjednice španske Vlade kako je Vlada pristala formalno poslati upit katalonskoj Vladi da jasno kaže da li je proglasila nezavisnost ili ne, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Rayoj je kazao kako je ovo uslov prije nego što Vlada krene s poduzimanjem koraka prema Članu 155 Ustava Španije.

- Ako Puigdemont poštuje zakon, stavit će tačku na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo - da se okonča trenutna situacija u Kataloniji – poručio ej španski premijer.

Njegova zamjenica Soraya Saenz de Santamaria pozvala je katalonskog čelnika Carlosa Puigdemonta da se vrati poštivanju zakona ako misli da ostvari dijalog s Vladom.

Puigdemont je u sinoćnjem obraćanju regionalnom parlamentu rekao da prihvata "mandat naroda" za otcjepljenje od Španije, ali je od Parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje kako bi se dalo više vremena za pregovore s Madridom.

Španska Vlada održat će večeras još jedno hitno zasjedanje kako bi donijela odluku o mjerama protiv katalonskog političkog vodstva.

- Puigdemont ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratama mora se odvijati u okviru zakona - rekla je Saenz de Santamaria.

Santamaria je dodala kako Puigdemont više „ne zna ni gdje bi ni s kim bi krenuo“.