JOŠ JEDNE NEUSPJEŠNE KVALIFIKACIJE

Komitet za normalizaciju stanja u Savezu? Nikad potrebniji

Objavljeno u kategoriji Sport na 10.10.2017 19:06:56

JOŠ JEDNE NEUSPJEŠNE KVALIFIKACIJE

Komitet za normalizaciju stanja u Savezu? Nikad potrebniji

Objavljeno u kategoriji Sport na 10.10.2017 19:06:56


Foto Patria

Piše: Haris Ljevo

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je još jedan neuspješan kvalifikacijski ciklus.

Nakon što nismo uspjeli izboriti plasman na EP u Francuskoj 2016. godine, naši igrači nisu uspjeli ostvariti ni plasman na SP u Rusiju naredne godine.

Dva neuspješna kvalifikacijska ciklusa pravi su alarm za uzbunu u vodstvu Saveza.

BiH i jeste mala zemlja, ekonomski nerazvijena, ali pravdati time neuspjehe u kvalifikacijama nije moguće. Pogotovo ako uzmemo činjenicu da smo u kvalifikacijama imali tako lagane grupe da ih ne bi lakše izabrali ni da smo sami birali protivnike protiv kojih ćemo igrati.

Reprezentacija BiH izborila je plasman na SP u Brazilu 2014. godine i za taj plasman Savez je od FIFA-e, TV prava i sponzorskih ugovora zaradio ozbiljan novac koji se mogao pametno investirati, ali tri godine nakon Brazila izgleda da se plasman na SP nije uopšte iskoristio. To se posebno ogleda u činjenici da Savez još nije uselio u vlastitu zgradu (nekadašnji Geodetski zavod), iako se zastava NS BiH vihori već godinama. 

S novcem zarađenim od odlaska u Brazil moglo se izgraditi desetine terena za omladinske selekcije, moglo se investirati u još neke stadione osim Bilinog polja u Zenici kako se ne bi doveli u situaciju da zbog suspenzije zeničkog stadiona moramo na brzinu sređivati Grbavicu da bismo uopće mogli igrati u BiH.

Prethodnih godina na površinu je isplivalo nekoliko talenata odraslih u inostranstvu koji su dobili pozive u reprezentaciju, a danas toga nema iz razloga što takve talente nema ko otkriti, jer Savez skoro uopšte ne vodi računa o praćenju talentovane djece u inostranstvu. Podsjetimo, Ibišević, Hajrović, Kolašinac, Begović, Pjanić samo su neki od igrača odraslih u inostranstvu.

Legende bh. fudbala poput Bolića, Hibića, Kodre, Mujčina, Konjića, Barbareza danas su daleko od Saveza i utakmice nacionalnog tima uglavnom prate putem malih ekrana, jer za njih nema mjesta ni u Savezu ni u svečanim ložama stadiona, jer su njihova mjesta rezervisana za sumnjiva lica iz različitih krugova, turbo folk pjevačice, manekenke...

Savez daje sebi pravo i da određuje kojim će novinarima dodijeliti akreditacije za praćenje utakmica na osnovu toga da li kritički pišete o stanju u Savezu ili vam je svejedno šta se dešava.

Problem prodaje ulaznica na crnom tržištu po deset puta većoj cijeni od stvarne već odavno je postala praksa protiv koje se Savez „bori“ pisanjem saopštenja, ali izbjegavaju odgovore na pitanje kako je neko mogao kupiti bez znanja Saveza stotine ulaznica. A možda je i sve dobro uhodana shema. 

Današnje stanje u Savezu skoro da je došlo na nivo od prije šest, sedam godina kada je formiran Komitet za normalizaciju Saveza, jer je stanje tada bilo katastrofalno i reprezentaciji i klubovima prijetilo je izbacivanje iz međunarodnih takmičenja.

Rezultatski neuspjeh će sigurno platiti selektor Mehmed Baždarević, a na njegovo mjesto će doći neka druga legenda koju će Savez vrlo brzo potrošiti i smijeniti, jer o postavljanju i smjenjivanju selektora odlučuju ljudi koji više vode računa o nacionalnim i političkim šemama nego o fudbalskim vještinama.

Nema sumnje, već odavno je vrijeme za imenovanje nekog novog Komiteta za normalizaciju.