MIĆO TATALOVIĆ

Naučne novinare u Hrvatskoj zlostavlja nacionalistička desnica

Objavljeno u kategoriji Region na 10.10.2017 14:07:42

MIĆO TATALOVIĆ

Naučne novinare u Hrvatskoj zlostavlja nacionalistička desnica

Objavljeno u kategoriji Region na 10.10.2017 14:07:42


Foto Screenshot Youtube

Mladi hrvatski novinar i predsjednik Udruženja britanskih naučnih pisaca (ABSW) Mićo Tatalović upozorio je na napade i zlostavljanje koje doživljavaju naučni novinari u Hrvatskoj, prenosi agencija Patria.
 
Prije nekoliko dana Tatalović je kontaktirao Evropski centar za slobodu medija (ECPMF) kako bi upozorio na zabrinjavajuću situaciju te izjavio, piše Index.
 
- Novinari koji kritiziraju hrvatsku nauku i više obrazovne institucije postali su žrtve zlostavljanja i optužuje ih se za uništavanje nacionalnog reda - kazao je Tatalović. 

Prorektor Univerziteta u Zagrebu, inače na meti žestokih kritika zbog neuspjeha u radu i reformama, Ante Čović, napisao je u novinama Universitas dva članka u aprilu i julu.

Tatalović je ocijenio da su članci "lov na vještice" te izjavio da strahuje kako bi novinari imenovani u njima mogli postati meta desničarskih nacionalista.

U drugom članku Čović je optužio nagrađivanu novinarku Jutarnjeg Lista Tanju Rudež da je "neprofesionalna i necivilizirana", a njeno novinarstvo je opisao kao "smrtonosno za demokratski poredak".

Naučnog novinara portala Index.hr Nenada Jarića Dauenhauera Čović je optužio da je "dirigent medijskog orkestra koji ostalim medijima dirigira o čemu i kako trebaju izvještavati".

Tatalović vrlo ozbiljno shvata ove optužbe.

- Mogli bismo ih shvatiti kao poziv na djelovanje protiv spomenutih novinara.

Smatra da su politička moć i nauka u Hrvatskoj isprepleteni, a pravni i ekonomski sistem direktno povezani s političkim strankama i institucijama moći. Zbog ovakve situacije novinari strahuju od osvete zbog svog rada.

Tanja Rudež je za ECPMF izjavila kako ovo nije prvi put da su hrvatski novinari stigmatizirani, zlostavljani i napadnuti. Rekla je kako je u posljednjih nekoliko godina postala omražena među vodećim ljudima zagrebačkog univerziteta jer je napisala nekoliko kritičkih članaka o rektoru Damiru Borasu i Anti Čoviću.

Ni jedan nije odgovorio na poziv ECPMF-a za komentarom. Rudež i kolege trenutno rade na uspostavljanju odjela za naučne novinare u Hrvatskom novinarskom društvu, koji bi štitio njihov integritet i integritet čitave profesije.