SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Program sufinansiranja samozapošljavanja: Stomatološka ordinacija H&E na Dobrinji

Objavljeno u kategoriji Biznis na 10.10.2017 10:58:39

SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Program sufinansiranja samozapošljavanja: Stomatološka ordinacija H&E na Dobrinji

Objavljeno u kategoriji Biznis na 10.10.2017 10:58:39

Doktorica Kadrić-Kadić u svojoj ordinaciji Doktorica Kadrić-Kadić u svojoj ordinaciji

Ljubazno osoblje, ugodan ambijent prvo je što vas dočeka u ordinaciju, „H&E“ u ulici Bulevar branilaca Dobrinje 15,  na Dobrinji, prenosi agencija Patria.

Amela Kadrić-Kadić, doktorica stomatologije, trenutno na specijalizaciji oralne hirurgije i vlasnica ordinacije, radno mjesto i bolju budućnost obezbijedila je zahvaljujući prijavi na javni poziv Program sufinansiranja samozapošljavanja „JU „Služba za zapošljavanja Kantona Sarajevo“ Sarajevo, objavljen prošle godine.

Sretna i zadovoljna u svojoj ordinaciji, sa ogorčenjem i tugom se prisjeća sedmogodišnje potrage za poslom, bezbrojnih apliciranja na oglase, kao i ranijih poslova koje je teškom mukom pronalazila.

- Radila sam u jednoj privatnoj ordinaciji u Sarajevu i bio je to najteži period u mom životu. Vlasnici su bili rigorozni, radilo se prekovremeno i ono što je najgore, morala sam kriti da ću dobiti dijete - prisjeća se doktorica Kadrić-Kadić.

Kada je trudnoća bila očigledna, poslodavac je pronašao hiljadu razloga da joj da do znanja da je „višak“.

Prijavom na evidenciju nezaposlenih Biroa za zapošljavanje Novi Grad shvatila je da je radila nacrno, bez plaćenih doprinosa  i da je prevarena. Razočarana činjenicom da nakon završenog Stomatološkog fakulteta ne može pronaći posao, sve više je razmišljala o „popularnom“ odlasku i napuštanju BiH i traženju sreće pod tuđim suncem.

Suprug Kemal nije baš previše bio „zagrijan“ ovom idejom, pa je u želji da joj pomogne, podigao kredit, kupio poslovni prostor i predložio da sama pokrene biznis.

Vjetar u leđa dobila je i od Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, koja je pozitivno ocijenila projekat stomatološka ordinacija „H&E“ , kao i od Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, koja je u saradnji sa prestavnicima Japana vršila obuku i monitoring poduzetništva za Program sufinansiranja samozapošljavanja, te odličan projekat doktorice  Kadrić-Kadić nagradila povoljnim kreditom za kupovinu neophodne hirurške opreme.

Široka paleta stomatoloških i zubotehničkih usluga, brzo se “pročula” u gradu pa je doktorica Kadrić imala posla i više no što je planirala i očekivala. Biro za zapošljavanje Novi Grad, opet je bio njena adresa. Ovaj put kao poslodavca u potrazi za radnikom.

Zerinu Kurtanović, radnu kolegicu, doktoricu stomatologije, koju su predložili savjetodavci biroa putem programa Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, “Posao za sve”, već je poznavala. Prošle su zajedno istim trnovitim putem u potrazi za poslom.

- Premda sam prošla težak put, jer je za pokretanje biznisa potrebno mnogo strpljenja i “brdo” papira, nisam se pokajala. Preporučila bih mladim ljudima koji traže posao da probaju i ovu mogućnost. Za početak, neka krenu do svog savjetodavca na birou  ili pogledaju web stranicu Službe. Možda je neki javni poziv upravo njihova šansa – kaže Amela Kadrić-Kadić.