ZAGREB

Ante Ramljak podnio krivične prijave protiv čelnika Agrokora

Objavljeno u kategoriji Region na 09.10.2017 19:10:38

ZAGREB

Ante Ramljak podnio krivične prijave protiv čelnika Agrokora

Objavljeno u kategoriji Region na 09.10.2017 19:10:38


Foto Arhiv

Vanredni povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak podnio je krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u tom koncernu, nakon što je javnosti predstavio rezultate revizijskog izvještaja o Agrokorovom poslovanju, javljaju hrvatski mediji, prenosi agencija Patria.

Nije govorio o konkretnim imenima, nego je samo rekao kako je "na Državnom odvjetništvu (DORH) da obavi svoj zadatak".

Iz DORH-a su ubrzo samo odgovorili kako ne žele ništa govoriti o slučaju Agrokor i krivičnoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio Ramljak.

Na upit novinara Ramljak je odgovorio i kako krivičnih prijava protiv čelnih ljudi povezanih društava Agrokora neće biti.

Upitan očekuje li tužbe zbog trgovanja dionicama na berzi temeljem lažiranih finansijskih izvještaja, Ramljak je kazao kako je siguran da će "biti jako puno civilnih tužbi".

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna (milijardu i po eura), ukupne obaveze bile su 56,28 milijardi (7,5 milijardi eura), a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi (1,9 milijardi eura), pokazuje revidirani finansijski izvještaj koje je predstavio Ramljak.

- Taj gubitak je u 2015. godina, nakon prepravljenih izvještaja, bio 3,6 milijardi kuna (pola milijarde eura), a ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu neto dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna (156.000 eura) -  naveo je Ramljak.

Istaknuo je i kako su ukupne obaveze Agrokor Grupe, prema najnovijem revizorskom izvještaju, na kraju 2016. godine iznosile 56, 28 milijardi kuna (7,5 milijardi eura). Prepravljeni izvještaj za 2015. govori o konsolidiranim obavezama od gotovo 55 milijardi kuna (7,3 milijardi eura).

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna (1,9 milijardi eura).

- Tokom revizije uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje. Stoga sam poduzeo korake predviđene zakonom - rekao je Ramljak.

U svojoj prezentaciji naveo je kako uočene nepravilnosti uključuju: prikrivanje primljenih pozajmica/kredita, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica iz vlasničkog kapitala, neadekvatno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.

Oglasila se i hrvatska Vlada navodeći kako "finansijski izvještaji Agrokora za 2016. godinu pokazuju da postoje velike računovodstvene nepravilnosti koje 'mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje'".

Vlada Hrvatske očekuje da "vanredni povjerenik poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdila odgovornost za brojne utvrđene nepravilnosti" ali i očekuje da "nadležne institucije svoj posao obave savjesno, odgovorno i u primjerenim rokovima".

- Revidirani finansijski izvještaji jasno pokazuju dubinu i težinu problema koje je u Agrokoru stvorio njegov vlasnik Ivica Todorić zbog kojih se cijela grupacija Agrokor našla na rubu stečaja. Finansijski izvještaji dodatno potvrđuju s kakvom je opasnošću bila suočena hrvatska privreda i pokazuju kakav je doprinos očuvanju stabilnosti cjelokupne privrede osigurao Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku donesen u aprilu 2017 - navela je Vlada.

Navode i kako je navedeni zakon "spriječio nekontrolirani stečaj Agrokora, kao i njegove učinke po hrvatsku privredu u cjelini".

- Zakonom i postupkom vanredne uprave očuvana su radna mjesta, spriječeno je prelijevanje sistemskih rizika na cijelu privredu te je sačuvana stabilnost privrednog sistema u cjelini. Time su stvoreni i preduvjeti za nastavak privrednog rasta - konstatiraju.

Na kraju navode kako je "pred Agrokorom i njegovim vjerovnicima rad na nagodbi koja će odgovoriti na pitanje razrješavanja ogromnih dugova kompanije čemu pozitivan doprinos daju rezultati izvanredne uprave u proteklih šest mjeseci"