NA POZIV VUČIĆA

Erdogan s 200 turskih biznismena večeras dolazi u Beograd

Objavljeno u kategoriji Region na 09.10.2017 09:36:57

NA POZIV VUČIĆA

Erdogan s 200 turskih biznismena večeras dolazi u Beograd

Objavljeno u kategoriji Region na 09.10.2017 09:36:57


Vučić i Erdogan u Istanbulu Foto:Arhiv

Na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u dvodnevnu posjetu Srbiji večeras stiže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, piše agencija Patria.

Pored Beograda, Erdogan će zajedno s Vučićem, posjetiti i Novi Pazar, piše list Danas.

Ovo je druga Erdoganova posjeta Srbiji. Prethodna je bila 2010. godine, kada je bio premijer. U izjavi za Danas turski ambasador Tanžu Bilgič kazao je da je riječ o historijskoj i važnoj posjeti.

- Vidjećemo koji će biti konkretni rezultati, ali odnosi naše dvije zemlje su veoma dobri i služe za primjer regionu Balkana i ostatku Evrope – kazao je ambasador Bilgič, naglašavajući da Turska pridaje veliki značaj jačanju bilateralne saradnje sa Srbijom.

Predsjednici Erdogan i Vučić prethodnih mjeseci su se sreli dva puta, ljetos na Međunarodnoj konferenciji o energiji u Istanbulu i u septembru u New Yorku, u UN.

Tada je predsjednik Srbije Vučić izjavio da će Erdoganova posjeta biti potvrda "iskrenog prijateljstva" dva naroda. Zvaničnici Srbije očekuju da ekonomija bude glavna tema susreta. Biće održan i Tursko-srpski biznis forum, a očekuje se da sa turskim predsjednikom stigne oko 200 investitora.

I Erdogan smatra da treba raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene koja je 2016. godine iznosila skoro 800 miliona dolara.

- Zajednički cilj treba da bude milijarda dolara trgovinske razmjene i ja podržavam naše investitore da što više ulažu u Srbiju - poručio je Erdogan nakon razgovora sa Vučićem u New Yorku.

Turska i Srbija su Sporazum o slobodnoj trgovini potpisale 2009. godine. Od tada je vanjskotrgovinska razmjena dvije zemlje povećana 3,5 puta. Konstantno raste izvoz Srbije u Tursku i sada je 7,5 puta veći nego prije Sporazuma o slobodnoj trgovini. Deficit Srbije u razmjeni sa Turskom i dalje je, međutim, impozantan.

Tako je 2015. Srbija u Tursku izvezla nešto više od 220 miliona eera, a uvezla oko 520 miliona. Turski investitori do sada su otvorili više uglavnom tekstilnih fabrika, najveće su Džinsi u Leskovcu i Aster tekstil u Nišu, a najavljeno je otvaranje fabrika u Lazarevcu i Lebanu. Turska je zainteresovana i za ulaganje u turizam i putnu infrastrukturu. Pominju se aerodrom Kraljevo, autoput Beograd-Sarajevo, kao i putevi Tutin-Novi Pazar-Sjenica.

Očekuje se da bude potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje. Tekst su, nedavno u Ankari, usaglasili potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

Novi Sporazum predviđa i bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.