LAŽNO PREDSTAVLJANJE

Ističe mu pritvor: Šta je stvarna pozadina afere sa Josipom Šimićem

Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 05.10.2017 10:29:15

LAŽNO PREDSTAVLJANJE

Ističe mu pritvor: Šta je stvarna pozadina afere sa Josipom Šimićem

Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 05.10.2017 10:29:15


Tadić, Jukić, Šimić (Foto: Faktor.ba)

Za nekoliko dana ističe jednomjesečni pritvor Josipu Šimiću Đinđiću koji je uhapšen po nalogu Tužilaštva KS. Njemu se ne teret stavljaju krivična djela „krivotvorenje isprave“ i „lažno predstavljanje“, piše agencija Patria. Općinski sud u Sarajevu odredio je mjeru pritvora osumnjičenom zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike.

Još uvijek nije poznato da li će Kantonalno tužilaštvo zatražiti produženje mjere pritvora.

Tužilaštvo KS protiv Šimića je 1. septembra otvorilo istragu jer postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo „krivotvorenje isprave“ iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva KS predmet ovog Tužilaštva je samo sporni dokument SIPA-e koji je predat Tužilaštvu BiH.

- Tužilaštvo KS ne vodi istragu zbog „navodnih transkripata“ koji se pominju u medijima. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo kao stvarno i mjesno nadležno tužilaštvo nastavlja rad na ovom predmetu, s obzirom da se radi o krivičnom djelu koje je propisano Krivičnim zakonom FBiH - saopćeno je iz Tužilaštva KS. 

Inače, ime Josipa Šimića dovodi se u vezu sa navodnim prisluškivanjem v.d. Tužilaštva KS Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić. Iako su one ekspresno potvrdile „autentičnost razgovora“ do danas je ostalo nejasno ko je kada i zašto „prisluškivao“ Tadić i Jukić. Teške optužbe izrečene su na račun SIPA-e, a kada je ova agencija demantirala bilo kakvu umiješanost u prisluškivanje Tadić i Jukić, iz Tužilaštva BiH više se nisu oglašavali. Takve optužbe olako su izrečene. Iz SIPA-e je potvrđeno da je sporni dokument lažan, ali za njih dvije i lažne optužbe nema odgovornosti. Iz ove dvije institucije (Tužilaštvo BiH i VSTV) samo šutnja na očito urušavanje pravosudnog sistema u kojem su glavni akteri Tadić i Jukić.

Ova afera, koja liči na dobro osmišljen scenario skretanja pažnje sa drugih važnijih problema u BiH i nerada Tužilaštva, dolazi u vrijeme kada bi trebao biti raspisan konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tadić je već najavila svoju kandidaturu, a izvjestan period spominje se i ime Dalide Burzić, glavne tužiteljice KS. Da li će se u međuvremenu pojaviti još neko ime pokazat će se vrlo brzo.