ODRŽANA SJEDNICA

Predsjedništvo BiH prihvatilo Ugovor o transportnoj zajednici, hitno završiti Upitnik EK

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.09.2017 18:39:00

ODRŽANA SJEDNICA

Predsjedništvo BiH prihvatilo Ugovor o transportnoj zajednici, hitno završiti Upitnik EK

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.09.2017 18:39:00


Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je donijelo Odluku o prihvatanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i strana potpisnica iz jugoistočne Evrope (Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Republika Srbija i Kosovo), prenosi agencija Patria.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zaključilo da će koordinaciju po pitanju učešća Bosne i  Hercegovine u okviru Transportne zajednice, te zauzimanje stavova i predstavljanje dogovoriti nadležna ministarstva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske, u skladu s ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Izvještaj Vijeća ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz tačke 1 Upitnika Evropske komisije.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju finansijske izvještaje Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan 30. 6. 2017. godine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke kojima se  odobrava zaključivanje:

- Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja,

- Sporazuma o projektu tehničke saradnje „Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofe i uvođenje praksi prilagođavanja klimatskim promjenama u sektoru poljoprivrede na zapadnom Balkanu”.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo odobrenje za zaključivanje:

- Memoranduma o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva nauke i tehnologije Islamske Republike Pakistan.

- Izvršnog programa kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Narodne Republike Kine za period 2018. - 2021. godina.